Coronavirus

Slagteriarbejdere i Tyskland spærret inde efter nyt coronaudbrud

I Berlin advarer politikere om faren for en ny bølge af coronavirus i forbundsrepublikken.

Europas største slagteri i den tyske by Rheda-Wiedenbrueck er blevet centrum for et nyt udbrud af coronasmitte.

Flere end 1500 ud af en arbejdsstyrke på næsten 7000 er testet positive for Covid-19 på Tönnies-slagteriet, og nu mener ledelsen, at smitten muligvis stammer fra østeuropæiske gæstearbejdere på slagteriet.

I Rheda-Wiedenbrueck er flere boligblokke med gæstearbejdere nu blevet isoleret bag hegn og politiafspærringer, og beboerne har fået forbud mod at forlade hjemmet i to uger.

Samtidig har myndighederne i delstaten Nordrhein-Westfalen besluttet at lukke hele Gütersloh-området ned som følge af udbruddet på slagteriet. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

- For første gang i Tyskland vil vi vende tilbage og lukke et helt distrikt ned med de samme foranstaltninger, som var indført for adskillige uger siden, siger den tyske delstats ministerpræsident, Armin Laschet.

Ny bølge er mulig

I Berlin advarer politikere om faren for en ny bølge af coronavirus i forbundsrepublikken.

- Kontakttallet bliver anslået til 2,76 for øjeblikket, hvilket formentlig er på grund af de lokale smitteudbrud, siger Lothar Wieler, lederen af Robert Koch Instituttet for Offentlig Sundhed i Berlin.

Et kontakttal på 2,76 betyder, at 100 mennesker, der er smittet med virus, i gennemsnit smitter 276 andre. Kontakttallet skal ligge under ét for på lang sigt at inddæmme smitten.

- En anden bølge med coronavirus er mulig i Tyskland, men vi er optimistiske med hensyn til at forebygge den, siger Lother Wieler videre.

Robert Koch-Instituttet, der er Tysklands svar på Statens Serum Institut, oplyser, at den kraftige stigning ikke er et udtryk for, at smitten i Tyskland øges drastisk. De stigende kontakttal hænger i stedet sammen med øget smitte i enkelte områder.

Det er Søren Riis Paludan, professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, enig i. Det er derimod et udtryk for, at smitten har været lav, og at mindre udbrud, som vi kommer til at se flere af, hurtigt kan ændre tallet.

Under pres

Ifølge Fagbladet 3F er langt hovedparten af medarbejdere på tyske slagterier østeuropæere, der er ansat hos underleverandører – såkaldte kolonnearbejdere.

Deres arbejds- og leveforhold har ifølge fagbladet været udsat for kritik i årevis. Blandt andet fordi de bor på sovesale og transporteres til slagterierne i minibusser.

Peter K. Embarek, der er ekspert i fødevarebårne sygdomsudbrud hos Verdenssundhedsorganisationen WHO, siger til TV 2:

- Vi ved desværre, at det er en sektor, hvor man ikke har været så hurtige til at adoptere forholdsreglerne under covid-19, fordi de har haft travlt under hele pandemien. Alle andre brancher har været under lockdown og har ændret arbejdsmetoder, men her har de skullet producere. De har haft et helt andet pres, siger Peter K. Embarek.

Og så skal der også tages højde for, at et slagteri er et koldt og fugtigt miljø, hvor virus har gode forhold for at overleve, hvis den cirkulerer, uddyber han.

Tönnies’ administrerende direktør, Clemens Tönnies, har i forbindelse med udbruddet undskyldt, men fortalt, at de troede, at de havde styr på situationen. Han har kaldt situationen en ”eksistentiel krise”.

Den danske slagterikoncern Danish Crown følger situationen i Tyskland tæt. For en måned siden blev 92 slagteriarbejdere smittet med coronavirus på slagteriet Westcrown nær Osnabrück i Tyskland. Slagteriet er 50 procent ejet af Danish Crown og blev lukket.