Udland

Partifæller skriver brev til Trump: Lad vores tropper blive i Tyskland

En amerikansk tilbagetrækning i Tyskland kan føre til russisk aggression i Europa, frygter republikanere.

Seks republikanere fra Kongressen beder nu USA's præsident, Donald Trump, om at genoverveje sin beslutning om at trække 9500 amerikanske tropper ud af Tyskland.

De mener, at den amerikanske tilstedeværelse sikrer NATO mod russisk aggression.

Det fremgår af et brev stilet til præsidenten.

- Dette er ikke tiden til at gøre noget, der kan få vores allierede i NATO og partnere til at tvivle på det amerikanske engagement til vores kollektive sikkerhed, skriver republikanerne - blandt andet repræsenteret ved Michael McCaul, der er medlem af USA's udenrigspolitiske komité.

Årsagen til, at Trump vil trække tropperne ud, er, at Tyskland ikke bidrager med to procent af landets BNP til NATO.

Amerikanerne har flere end 64.000 soldater udstationeret i Europa. Langt de fleste i Storbritannien, Italien og Tyskland. USA, som er langt den største bidragyder til Nato-samarbejdet, har i årevis forlangt, at de øvrige 27 medlemslande øger deres forsvarsbudgetter.

"Gambler med USA's interesser"

Medlemslandene har aftalt at arbejde hen mod et bidrag på to procent af BNP, men Tyskland smider kun 1,35 procent i puljen. Strafaktionen fra Trump er imidlertid ikke den rigtige måde at overbevise tyskerne om at spytte mere i kassen, lyder det.

- Vi frygter, at den delvise tilbagetrækning fra Tyskland ikke vil overbevise Berlin om at bruge flere penge, men til gengæld gamble med de amerikanske interesser, skriver republikanerne.

Ligeledes advarer de om, at Moskva og Beijing forsøger at så splittelse mellem Washington og dets allierede, og de udtrykker bekymring for, at Trump ikke har involveret andre lande i USA's pludselige beslutning om tilbagetrækning.

Der er større udfordringer

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er der tværpolitisk enighed om, at NATO er en hjørnesten i USA's udenrigs- og sikkerhedspolitik. Derfor vækker tilbagetrækningen opsigt.

- Man frygter, at det både underminerer det transatlantiske bånd og kan få russerne på forkerte tanker.

- Selvom truslen om tilbagetrækningen nok primært skyldes præsident Trumps frustration over, at Tyskland ikke løfter sine forsvarsudgifter som lovet, så bekymrer signalværdien nogle af præsidentens partifæller.

Reimer-Elster tror dog ikke, at brevet får Trump til at genoverveje antallet af amerikanske tropper på tysk grund.

- Det er selvsagt aldrig rart at lægge sig ud med sine partifæller, men præsidenten og hans partifæller står ligesom nationen mildest talt med større udfordringer i disse måneder end antallet af amerikanske tropper i Tyskland.

Donald Trump har sagt, at de amerikanske tropper vil vende tilbage til Tyskland, hvis det tyske bidrag når op på to procent.