Uro efter politivold

Borgmester truer med at overtage kontrollen med besat zone i Seattle

Aktivisterne har dannet en menneskekæde foran politistationen i den besatte zone. Lindsey Wasson / Ritzau Scanpix

Borgmesterens udmelding kommer efter to skudepisoder lørdag, hvor en 19-årig mand blev dræbt, og to andre mænd blev såret.

Det ligner scener fra en dystopisk film, men udspiller sig netop nu i centrum af storbyen Seattle i USA.

I kølvandet på George Floyd-demonstrationer har bevæbnede oprørere i godt to uger besat dele af bymidten, som de har erklæret for en selvstyrende zone, hvor politiet er forment adgang.

Men nu truer byens borgmester, demokraten Jenny Durkan, med at sætte politiet ind og overtage kontrollen med den besatte zone.

Det skriver New York Post.

Stigende pres

Borgmesteren er kommet under stigende pres efter en række skyderier i området, der går under navnet CHOP-zonen - Capitol Hill Occupied Protest zone.

- Den selvforstærkende effekt af forsamlingerne, protesterne og volden har ført til stadig vanskeligere forhold for virksomheder og beboere i området. Sammenstødene er taget til i styrke, og sikkerheden er truet, sagde borgmester Durkan mandag under et pressemøde.

Aktivister har barrikaderet et større område i centrum af Seattle.

Hun tilføjede, at politiet ”fredeligt og i nær fremtid” vil tage kontrol over den besatte politistation i CHOP-zonen.

Borgmesterens udmelding kommer efter to skudepisoder lørdag, hvor en 19-årig mand blev dræbt, og to andre mænd blev såret.

Voldtægter, overfald, røverier

Under pressemødet mandag fortalte politidirektør Carmen Best, at politibetjente og redningsfolk var blevet angrebet af en ”fjendtlig gruppe” under forsøget på at komme skudofrene i den besatte zone til undsætning.

Best tilføjede, at der var rapporteret voldtægter, overfald, røverier og hærværk, efter politiet var blevet tvunget til at forlade politistationen i den besatte zone.

Aktivisterne har barrikaderet sig i den besatte zone i Seattle.

Ifølge lokale medier i Seattle er stemningen i CHOP-zonen fredelig i løbet af dagen. Demonstranterne har opsat barrikader, så biler ikke kan komme ind i zonen. Seattle Times beskriver, hvordan der vises dokumentarfilm, spilles musik og uddeles gratis mad i det besatte område.

Der har været aktivister i zonen hver dag siden slutningen af maj, hvor vreden efter drabet på den 46-årige sorte mand George Floyd brød ud i lys lue.

I begyndelsen kæmpede politiet i Seattle mod demonstranterne. Betjente skød med tåregas og peberspray mod folkemængden. Demonstranterne svarede igen ved at stikke ild på flere politibiler.

Rådhuset besat

Volden kulminerede søndag 7. juni, hvor en mand forsøgte at køre sin bil gennem folkemængden og skød en demonstrant, inden manden overgav sig til politiet.

Den bevæbnede mand på billedet skød og sårede en af demonstranterne.

8. juni skiftede politiet så strategi, forlod politistationen og overlod området til demonstranterne. Mens de sidste betjente forlod stationen på cykler, jublede folkemængden og erklærede området for en selvstyrende zone.

10. juni kulminerede demonstrationerne, da aktivisterne besatte rådhuset i Seattle.

Liste med krav

Demonstranterne har ingen fælles leder eller talsmand, men de har to formål med besættelsen, har en af aktivisterne, Erin Sarvis, tidligere sagt til Seattle Times.

- Vi er her i bund og grund for at støtte op om de sorte og demonstrere mod politibrutalitet, siger den 24-årige aktivist til avisen.

Aktivisterne har offentliggjort en liste med 30 krav til myndighederne.

Blandt andet ønsker demonstranterne politiet i Seattle opløst, og så vil de have, at alle voldsdømte sorte i byens fængsler skal have prøvet deres sager igen.

I stedet for politi ønsker demonstranterne "lokale systemer mod kriminalitet", og pengene fra ordensmagten skal ifølge deres krav i stedet bruges til sundhedsordninger, bedre skoler og gratis boliger.

Trump truer "terrorister"

Besættelsen af Seattles midtby er blevet stærkt kritiseret af USA's præsident Donald Trump.

Han har tidligere truet såvel demonstranter som myndigheder og politikere i Seattle.

- Tag jeres by tilbage NU. Hvis I ikke gør det, gør jeg. Dette er ikke en leg. Disse grimme anarkister skal stoppes OMGÅENDE. SKYND JER, skrev præsidenten.

Han gik endda så langt som til at kalde demonstranterne terrorister.

- Hjemlige terrorister har overtaget Seattle, der selvfølgelig styres af radikalt venstreorienterede demokrater. LOV OG ORDEN, skrev Trump på Twitter.