USA VALG

Tomme sæder ved Trumps vælgermøde - TikTok-brugere tager skylden

Lederen af Trumps genvalgskampagne afviser, at de falske reservationer har haft betydning for fremmødet ved vælgermødet.

Donald Trumps kampagnestab meddelte op til præsidentens vælgermøde lørdag i Tulsa, Oklahoma, at op mod en million tilhængere var interesseret i billetter til arrangementet.

Nu påstår en gruppe unge brugere af det sociale medie TikTok, at de står bag omfattende manipulation med billetter til vælgermødet.

Brugerne skal ifølge eget udsagn have reserveret et stort antal billetter, som aldrig blev indløst.

Der er plads til omkring 19.000 personer i The Bank of Oklahoma Center, hvor vælgermødet blev afholdt, men ifølge det lokale brandvæsen dukkede kun cirka 6000 Trump-tilhængere op til mødet.

Trumps stab nedtoner betydning

Lederen af Trumps genvalgskampagne, Brad Parscale, afviser ifølge BBC, at de falske reservationer har haft betydning for det skuffende fremmøde til vælgermødet i Tulsa.

- Venstreorienterede og online trolls går sejrsgang og tror, at de har haft indflydelse på fremmødet til vores vælgermøde. De ved tydeligvis ikke, hvad de taler om - eller hvordan vores vælgermøder fungerer.

Kampagnelederen forklarer, at deltagerne ved Trumps vælgermøder får en bekræftelseskode på deres mobiltelefon, og at staben dermed løbende har kunnet luge ud i titusindvis af falske reservationer.

Lyn-analyse

Nogle ting er svære at forklare. Eksempelvis hvordan Jay-Z kunne være Beyonce utro, eller hvorfor der kun kom 6200 mennesker til Trumps valgmøde i Tulsa. Det er for tidligt til at kunne sige stensikkert, hvorfor Trumps stort anlagte valgfest endte med at blive en fuser. Sabotageaktionen fra TikTok-teenagerne er muligvis en af forklaringerne, omend Trump-kampagnen afviser dette. Frygten for at blive smittet med covid-19 er nok den mere afgørende faktor. Men hvorfor man helt præcist gik fra en million forespørgsler til en masse tomme blå sæder i ræverøde Oklahoma er et uopklaret mysterium.

700.000 likes til video

Den tidligere republikanske strategiker og nuværende Trump-kritiker, Steve Schmidt, skriver på Twitter, at teenagere på tværs af USA har lavet falske reservationer til vælgermødet uden at dukke op. Inklusive Schmidts 16-årige datter og hendes venner, som skulle have booket og dermed ”spærret” hundredvis af billetter.

En lang række forældre har reageret på Schmidts tweet og skriver, at deres børn har gjort det samme.

Alexandria Ocasio-Cortez, demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus, skriver, at Trumps kampagnestab er blevet snydt til at tro, at op mod en million havde vist interesse for Trumps vælgermøde.

Det er uvist, hvor mange falske reservationer TikTok-brugerne står bag, men en video fra 12. juni, hvor brugerne opfordres til at lave falske reservationer, har fået flere end 700.000 likes.

BBC’s korrespondent Anthony Zurcher, som var til stede ved vælgermødet i Tulsa, fortæller, at arrangørerne altid udsteder flere billetter, end der er pladser - netop for at undgå, at falske reservationer forhindrer legitime tilhængere i at deltage.

Men ifølge Anthony Zurcher har TikTok-episoden vist Trumps kampagnefolk, at langt færre tilhængere reelt var interesseret i at deltage ved vælgermødet end først antaget.

Coronabekymring før møde

Forud for lørdagens arrangement var der bekymring for, at Trump ville samle op mod 19.000 til et vælgermøde i en indendørs arena i Tulsa under coronaepidemien.

Det skyldtes, at smittetallet er stigende i netop Oklahoma. Den seneste uge er der i gennemsnit blevet konstateret 212 nye smittetilfælde om dagen. Onsdag i sidste uge blev 259 konstateret smittet - det højeste antal på én dag.

Den amerikanske præsidents egen epidemiekspert, Anthony Fauci, kaldte det "uansvarligt", og Tulsas distriktsanklager, Clark Brewster, opfordrede Trump til at udskyde vælgermødet.

Seks Trump-ansatte smittet

De kritiske røster fik ikke Trump til at aflyse, og der var sørget for, at vælgermødet kunne foregå på en mere sikker måde.

The Bank of Oklahoma Center havde placeret 400 stationer med håndsprit i arenaen.

Desuden var der opsat adskillige skillevægge af plexiglas, og deltagerne blev instrueret i at holde sikker afstand.

Seks ansatte i Trump-kampagnen, som var med til at arrangere vælgermødet i Tulsa, blev forud for mødet testet positive for coronasmitte.