Udland

Spanien genåbnet efter tre måneders undtagelsestilstand

Der er stadig en hel del restriktioner, der skal overholdes i landets forskellige regioner.

Søndag er den over tre måneder lange undtagelsestilstand i Spanien på grund af coronapandemien blevet ophævet. Det skriver avisen El Pais.

De omfattende karantæneregler, som blandt andet har omfattet spærrede grænser, udgangsforbud, lukkede butikker og arbejdspladser, er derfor ikke længere gældende.

Stadig restriktioner at overholde

Men en hel del restriktioner skal stadig overholdes, alt efter hvilken region man befinder sig i.

På De Kanariske Øer skal der for eksempel være mindst fire meters afstand mellem badegæster på strandene, og man må højst samles i grupper på 30 personer.

I Kantabrien må hoteller og vandrehjem kun udleje halvdelen af deres værelser, og i Navarra er San Fermin - det årlige tyreløb - blevet aflyst.

I hovedstaden Madrid, som er et af de steder i landet, der har været hårdest ramt af coronavirussen, kommer diskoteker fortsat til at være lukkede indtil 5. juli, mens barer og butikker må åbne med et begrænset antal besøgende.

Mundbind kommer til at være obligatorisk på pladser, hvor man ikke kan holde 1,5 meters afstand til hinanden.

Siden 14. marts har spanierne ikke måttet forlade deres egen region, men fra søndag er den restriktion også ophævet. Dermed forventes det, at der vil blive travlhed på vejene, når indbyggerne skal besøge familie og venner eller rejse til deres sommerhuse i andre regioner, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tyskere har ageret prøvekaniner for øgruppe

Også Spaniens grænser er genåbnet for borgere i andre EU-lande - med undtagelse af Portugal - samt Schengenlande og Storbritannien.

For briterne gælder det, at de gerne må rejse til Spanien uden at gå i karantæne - men ifølge de britiske regler skal briterne stadig gå i 14 dages karantæne, når de vender hjem igen.

Åbningen af grænserne forventes at give den spanske økonomi et tiltrængt løft, da turistindustrien står for mere end 12 procent af landets økonomi og beskæftiger 2.6 millioner personer i Spanien.

Allerede i mandags åbnede De Baleariske Øer - Mallorca, Menorca og Ibiza - op for tyske turister, som en prøve på resten af landets genåbning. Derfor er 47 fly landet i løbet af ugen med omkring 10.900 solhungrende turister.

Covid-19 har kostet mere end 27.000 personer livet i Spanien, der har registreret flere end 242.000 smittede.