Optøjer og hærværk ryster tysk storby - hvordan kunne det gå så galt?

I Stuttgart spørger indbyggerne nu, hvorfor volden pludselig eksploderede med plyndringer, hærværk og gadekampe med politiet.

Øjenvidner kaldte det scener fra en borgerkrig. Andre sammenlignede optøjerne natten til søndag med det, man mest er vant til at se fra USA: Flere hundrede unge, der løb hærgende gennem gaderne, smadrede butiksruder og gik til angreb på betjente og politibiler.

Og det netop i byen, som ellers mest er kendt for at være Mercedes Benz’ og spidsborgerlighedens hjemby nummer ét, Stuttgart.

Billederne har ikke bare chokeret indbyggerne i Baden-Württembergs hovedstad, men også fået politikere fra hele landet til at melde sig med fordømmelser. ”Afskyelige scener”, som ikke på nogen måde kan retfærdiggøres, lød det her til formiddag fra forbundskansler Angela Merkels talsmand Steffen Seibert.

Vold, vandalisme og brutalitet må straffes med ”alle retsstatens til rådighed stående midler”, lød det fra forbundspræsident Frank Walter Steinmeier, der tilføjede, at politibetjente fortjener respekt og støtte, ”når de bliver udsat for brutale overfald”.

Selv om der har været bred enighed om at fordømme weekendens voldsomme begivenheder, så stod mange her til morgen tilbage med flere ubesvarede spørgsmål:

Hvordan kunne det gå så galt, og hvem var egentlig ballademagerne fra Stuttgart?

Begyndte med politikontrol

Den lokale AfD-politiker Bernd Gögel var hurtig på aftrækkeren:

- Det stinker gevaldigt af en blanding af migranter og venstreekstremister, lød hans kommentar.

Også Tysklands største og mest kulørte avis Bild fokuserede på uromagernes etniske baggrund med overskriften ”Under skammens nat i Stuttgart råber uromagerne Allahu Akbar”. I en anden artikel fokuserede avisen på, at der blandt de 24 anholdte befandt sig 12 udlændinge, ni tyskere og tre tyskere med indvandrerbaggrund.

Politiet i Stuttgart nøjes med at konstatere, at der var repræsentanter for snart sagt ”hele kloden” blandt ballademagerne. Gerningsmændene skal ifølge politiet findes i det lokale ”event- og party-miljø”, som især holder til omkring parkerne og gågaderne i Stuttgarts bymidte og flittigt bruger de sociale medier til at aftale, hvornår der skal festes.

Balladen blev ifølge politiet udløst, da betjente ville kontrollere en ung mand, som de havde mistænkt for at være narkopåvirket.

Vicepolitichef Thomas Berger gjorde på pressemødet en dyd ud af at forklare, at der var tale om en ”17-årig tysk statsborger med hvid hudfarve”.

Balladen begyndte, da omkring 2-300 unge omkringstående forsøgte at forhindre politiaktionen. Ifølge vicepolitichef Berger blev betjentene ”straks massivt angrebet med sten og flaskekast”.

Gruppen voksede senere til 4-500 mennesker, som altså endte med at lade deres vrede gå ud over ikke bare butikker og politibiler, men også de betjente, der var blevet udkommanderet for at berolige gemytterne.

Men én ting er den udløsende faktor, noget andet er spørgsmålet om, hvorfor det endte med vold og hærværk?

Politiet i Stuttgart udelukker politiske motiver, mens byens overborgmester Fritz Kuhn nævner rigelig indtagelse af alkohol og trangen til selviscenesættelse som nogen af de drivende kræfter bag balladen: For mange er det noget af en manddomsprøve at vise sig frem med karatespark i de korte mobiltelefonklip på de sociale medier.

Corona-frustration

Kriminologien Christian Pfeiffer peger i et interview i avisen ”Augsburger Allgemeinen” på en helt anden faktor, nemlig de mange indskrænkninger af det offentlige liv, som har været og er gældende i byer som Stuttgart.

- Der er meget opsparet irritation, forklarer den tidligere leder af det Kriminologiske Forskningsinstitut i Niedersachsen til avisen.

- Der er mange tabere på grund af coronavirus. Hertil kommer at folk i flere uger nærmest har været indespærret, når man sammenligner med deres normale hverdag. Mennesker, der er indespærret, er mere aggressive.

Også Der Spiegels journalist Susanne Beyer nævner i sin kommentar her til morgen corona-frustrationerne som en mulig årsag:

- Var det en frygt for en usikker fremtid (hvad der ikke er nogen undskyldning), eller var det ren ødelæggelsestrang?

Mens Stuttgarts indbyggere forsøger at komme sig over chokket over weekends udskejelser, så er politiet i fuld gang med at forsøge at identificere nogen af gerningsmændene.

En særlig arbejdsgruppe med 40 medarbejdere efterforsker de mange tip, man har fået fra befolkningen. Samtidig gennemgår man mange af de videooptagelser, nogen af nattens hovedpersoner selv har lagt på nettet.