Udland

Joel Schumacher er død

Arkivfoto: Joel Schumacher til 'House of cards'-premiere i januar 2020.  Stephen Chernin / Ritzau Scanpix

Han er kendt for at have instrueret to Batman-film og en lang række andre.

Mandag døde den amerikanske filminstruktør Joel i en alder af 80 år.

Det skete efter et års kræftsygdom, og ifølge en erklæring fra hans agent sov han stille ind og vil blive "husket kærligt af sine venner og samarbejdspartnere", skriver The Guardian.

Joel Schumacher er kendt for at stå bag en lang række store film, herunder 'Batman Forever' samt andre filmtitler som 'St. Elmo's Fire', 'The Lost Boys' og 'Falling Down'.

Jeg er en af de heldigste mennesker, der nogensinde har levet. Jeg fik min drøm

Joel Schumacher

Oprindeligt arbejdede Joel Schumacher ellers i modeindustrien.

Men i 70'erne blev han en del af filmverdenen som kostumedesigner for Woody Allen, og Joel Schumacher var kommet for at blive.

Filmhits på stribe

I 1976 skrev han sit første filmanuskript, mens hans debut som instruktør kom i 1981 med filmen 'The Incredible Shrinking Woman'.

Joel Schumacher blev født i 1939 i New York.

Fire år senere lavede han sin første hitfilm, nemlig dramaet 'St. Elmo's Fire', som derefter åbnede døren til 'The Lost Boys', som blev et endnu større hit i sommeren 1987.

I begyndelsen af 1990'erne instruerede han science fiction-filmen 'Flatliners', før han i 1993 landede en af sine mest anerkendte film til dato, 'Falling Down' med skuespilleren Michael Douglas i hovedrollen.

Her ses Joel Schumacher sammen med skuespilleren Michael Douglas og producer Arnold Kopelson ved præsentationen af filmen til filmfestivalen i Cannes i 1993.

Samme årti instruerede Joel Schumacher to Batman-film: 'Batman Forever' i 1995 med Val Kilmer som Batman og Tommy Lee Jones, Jim Carrey og Nicole Kidman på rollelisten. Filmen gav en indtjening på over 300 millioner dollars.

Opfølgeren 'Batman & Robin' kom to år efter og havde George Clooney i rollen som Batman, mens Arnold Schwarzenegger var skurken. Den kunne dog langtfra leve op til 'Batman Forever', og Joel Schumacher har siden undskyldt flere gange over for fans, der blev skuffede over filmen.

Trods svipseren fortsatte filmtitlerne med at vokse på Joel Schumachers cv helt frem til 2013, hvor han som det sidste var med til at instruere to episoder af successerien 'House of Cards'.

Joel Schumacher omringet af skuespillere fra 'Batman & Robin' til premieren i 1997. Fra venstre Arnold Schwarzenegger, Alicia Silverstone, Joel Schumacher, Chris ODonnell og George Clooney.

I 2017 udtalte Joel Schumacher i et stort interview med The Hollywood Reporter, at han var stolt og glad, når han så tilbage på sin karriere.

- Jeg synes, jeg er en af de heldigste mennesker, der nogensinde har levet. Jeg fik min drøm. Det blev så meget større, end jeg kunne have drømt det, sagde han.

Her ses Joel Schumacher sammen med Batman Forever-stjernerne Val Kilmer og Chris ODonnell.

Kollegaer i sorg

Siden nyheden om Joel Schumachers død ramte mandag aften, har flere af dem, som gennem tiden har arbejdet sammen med instruktøren, ytret deres sorg på sociale medier.

Skuespilleren Emmy Rossum, som medvirkede i Schumachers filmversion af 'The Phantom of the Opera' fra 2004, skriver i et tweet, at hun er "i tårer" og beskriver Joel Schumacher således:

- Han var en styrke. Han var one of a kind. Kreativ. Intens. Lidenskabelig. Han spillede en enorm rolle i udformningen af ​​mit liv. Jeg har ikke de rigtige ord lige nu.

Her ses skuespilleren Emmy Rossum sammen med Joel Schumacher til premieren på filmen 'The Phantom of the Opera'.

Skuespilleren Corey Feldman, der medvirkede i 'The Lost Boys', har også skrevet en række tweets om sin ven efter hans død.

- Joel, du er en smuk sjæl, og du vil blive savnet, lyder det i et af dem.