Coronavirus

Boligblok isoleret efter coronasmitte - beboere i sammenstød med politiet

I alt har Tyskland bekræftet knap 190.000 tilfælde af smitte. 8882 mennesker er døde, efter de var smittet med coronavirus.

Efter flere lokale udbrud af covid-19 i Tyskland er det såkaldte kontakttal steget hen over weekenden.

Kontakttallet, der tidligere blev kaldt smittetrykket, angiver om smittespredningen er opadgående eller nedadgående.

Fredag var det tal på 1,06 i Tyskland, men søndag var det steget til 2,88.

Et af de lokale udbrud er centreret omkring en boligblok i Göttingen. Her var der fredag konstateret i alt 120 coronasmittede.

Sammenstød med politiet

Derfor har tyske myndigheder isoleret de 700 beboere med hegn og politivagter.

Det førte lørdag til sammenstød med politiet, da omkring 200 indbyggere forsøgte at trænge ud.

- Jeg er blevet testet to gange, og de var begge gode. Ingen corona eller noget, siger en af de isolerede beboere, Sahaha Bahkra, til nyhedsbureauet Reuters.

Er du bange for at blive syg?

- Ja, det er jeg. Jeg er bange for at være her. Jeg har et arbejde, men kan ikke tage på arbejde. Alle har det sådan. De er nødt til at arbejde, lyder det fra Sahaha Bahkra.

Politidirektøren i Göttingen, Uwe Luehrig, fortæller til Reuters, hvordan de indespærrede beboere kastede ting efter politiet, der svarede igen med peberspray.

- Indtil i går havde politiet været sendt ud til boligkomplekset et par gange, hvor det hele var forløbet uden problemer. Først for nylig vendte stemningen mod politiet til modstand mod forholdsregler og politi grundet en konkret anstifter, siger politidirektøren.

Udbrud på slagteri

Søndagens markante stigning i kontakttallet betyder ikke nødvendigvis, at smitten breder sig over hele Tyskland. Her er der generelt lav smitte. Det meddeler det tyske Robert Koch Institut (RKI).

Udover Göttingen har der også været lokale udbrud i delstaten Nordrhein-Westfalen. Blandt andet på Europas største slagteri, gigantslagteriet Tönnies i byen Rheda-Wiedenbrück. Her blev 400 ud af 500 testede ansatte konstateret smittet med covid-19.

Det har givet relativt mange smittede, og det forårsager en stigning i kontakttallet.

- Den fortsatte udvikling skal følges tæt i de kommende dage, særligt for at se om smittetilfældene stiger uden for de steder, hvor der er udbrud, skriver RKI.

Coronasmitte er blandt andet fundet hos personer i asylcentre, hos medarbejdere i slagterier, hos sæsonarbejdere i landbruget og i forbindelse med religiøse begivenheder og familiesammenkomster.

Dansk grænse er åbnet for tyskere

Også på hospitaler og plejehjem er der meldt om udbrud.

Et kontakttal på 2,88 betyder, at én person, der er smittet med virus, i gennemsnit smitter 2,88 andre personer.

Kontakttallet skal ligge under 1 for på lang sigt at inddæmme smitten.

I alt har Tyskland bekræftet knap 190.000 tilfælde af smitte. 8882 mennesker er døde, efter de var smittet med coronavirus.

Mandag i sidste uge åbnede grænserne, så tyskerne igen kunne rejse til Danmark. Allerede forrige fredag åbnede grænserne den anden vej.