Coronavirus

Trump på vælgermøde: Vi skal teste mindre for coronavirus

Præsident Donald Trump og hans tilhængere så stort på opfordring om mundbind under vælgermøde i Oklahoma.

USA's præsident, Donald Trump, siger, at han har bedt sundhedsmyndighederne om at skrue ned for antallet af coronatests på grund af det hastigt stigende antal smittede i USA. Det skriver CNN.

- Når du tester i et stort omfang, vil du finde flere personer, der er smittede. Så jeg har sagt til mine folk, at de skal skrue ned for antallet af tests, sagde Trump på sit første vælgermøde siden 2. marts.

Tidligere denne uge kaldte Trump testene for "overvurderede" og sagde ifølge den amerikanske erhvervsavis The Wall Street Journal, at det fik landet til at se dårligt ud.

- Det var for sjov

Næsten 120.000 personer er døde med coronavirus i USA, der også er det land i verden, der har flest bekræftede smittefælde. Landet har registreret over 2,25 millioner smittede.

En embedsmand fra Det Hvide Hus siger dog ifølge nyhedsbureauet Reuters, at præsidentens udtalelser om coronatests var sagt i spøg, og at USA ikke har tænkt sig at lægge en dæmper på testningen.

- Han laver åbenlyst sjov. Vi er førende i verden, hvad angår testning, og har gennemført flere end 25 millioner test, siger embedsmanden.

USA ligger nummer 26 over lande i hele verden, der har udført flest tests per indbygger, skriver AFP.

Racistisk retorik om dødelig virus

Trump har ved flere lejligheder kaldt covid-19 for "den kinesiske virus" eller "Wuhan virus". Vendinger, som straks fik den kinesiske regering til at forlange, at Trump skulle holde inde med at komme med grundløse beskyldninger mod Kina.

Også flere borgerrettighedsgrupper har udtrykt bekymring for, at Trumps retorik ville kunne inspirere til racisme mod amerikanske asiater, skriver The Guardian.

Det har dog øjensynligt ikke fået Trump til at stoppe med at pege fingre ad Kina, når det gælder sygdommen. På nattens vælgermøde kaldte han blandt andet covid-19 for "Kung-flu".

Trump selv har tidligere forsvaret sin retorik med, at der er beviser for, at virussen kommer fra Kina. Tilbage i marts sagde han:

- Det er overhovedet ikke racistisk. Den (covid-19 red.) kommer fra Kina. Jeg vil være præcis.

Ekspert: Kan have været en superspreder-begivenhed

Lørdagens vælgermøde i Tulsa, Oklahoma, fandt sted, på trods af at coronarelaterede restriktioner fortsat er indført i det meste af USA, skriver Ritzau.

Deltagere ved vælgermødet var hverken forpligtet til at holde afstand til andre eller bære maske, selvom at det fortsat anbefales af sundhedsmyndighederne i USA for at inddæmme virussmitten.

Trump-tilhængere stod tæt og uden ansigtsmasker, og præsidenten selv bar heller ikke ansigtsmaske.

Trump sagde selv under vælgermødet, ifølge nyhedsbureauet AFP, at han føler sig ved godt helbred.

Ifølge chefen for afdelingen for infektionsmedicin på Massachusetts General Hospital var vælgermødet "et samsurium af forhold, der kan føre til, at coronavirussen spreder sig".

- Folk er indenfor, de er tæt på hinanden, de har ikke masker på, og de råber. Det er under præcis de her omstændigheder, at virussen kan sprede sig fra en person til en anden, siger doktor Rochelle Walensky, som samtidig over for CNN kalder vælgermødet for en potentiel superspreder-begivenhed.

Vælgermødet er også på forhånd blevet kritiseret af Trumps egen epidemiekspert Anthony Fauci, der har kaldt arrangementet "sundhedsmæssigt uansvarligt".

Derudover er seks ansatte, der var med til at arrangere mødet, testet positiv for covid-19.

Lyn-analyse

Selvom Donald Trump nu har genoptaget sine vælgermøder, så er der ikke noget, der tyder på, at hans modkandidat - Joe Biden - har tænkt sig at gøre det samme lige nu. 

Biden gør - i modsætning til Trump - det, at han lytter til sundhedseksperternes anbefalinger om ikke at afholde store arrangementer. Derfor har Biden tænkt sig at blive ved med at sidde i sin kælder og afholde virtuelle vælgermøder. 

Indtil videre ser det ikke ud til at skade ham i meningsmålingerne. For hver uge der er gået, er Biden gået frem i meningsmålingerne. 

Ikke så mange deltagere som forventet

Før vælgermødet havde Trump og hans folk stillet i udsigt, at mere end en million, havde tilkendegivet, at de ville deltage i lørdagens vælgermøde.

Lokale myndigheder sagde, at man regnede med, at op mod 100.000 ville deltage.

Selvom der er mødt mange Trump-tilhængere op, er det ikke tilnærmelsesvis så mange som forventet, skriver CNN.