Coronavirus

Sundhedspersonale bliver hyldet verden over: Nu har de fået en statue i Letland

Se eksempler på tidligere hyldester af sundhedspersonale i forbindelse med coronapandemien i bunden af artiklen.

Coronapandemiens indtog verden over har sat stort fokus på sundhedspersonalet, der tager sig af de mennesker, sygdommen rammer hårdest.

Nu har Letland besluttet sig for at opføre en permanent hyldest til de mennesker, der står forrest i kampen mod sygdommen.

I landets hovedstad, Riga, er der blevet opført en næsten seks meter høj statue af en kittelklædt kvinde med mundbind og handsker. På fødderne har statuen lyserøde træsko og om halsen et stetoskop. Ansigtet er vendt mod himlen.

Den seks meter høje skulptur står uden for Letlands Nationalmuseeum for kunst i hovedstaden Riga.

Den himmelragende hyldest er lavet af den lettiske kunstner Aigars Bikše, der har brugt omkring tre måneder på statuen.

- Jeg så i nyhederne, hvordan sundhedspersonalet mødte store udfordringer i Italien, hvordan de sov på gulvet, og hvordan deres ansigter havde sår efter at have haft masker på. Der forstod jeg, at jeg som kunstner var nødt til at sige noget, siger han ifølge CNN.

Letland har i skrivende stund officielt konstateret 1111 tilfælde af coronavirus og 30 dødsfald.

Det er da heller ikke første gang, at sundhedspersonale bliver hyldet for deres indsats under coronapandemien verden over.

Herunder kan du se eksempler på tidligere fejringer.

Matterhorn på grænsen mellem Schweiz og Italien

Kunstneren Gerry Hofstetter har af flere omgange lavet store lysinstallationer på bjerget under coronapandemien.

Bjergsiderne på Matterhorn-bjerget, der ligger på grænsen mellem Schweiz og Italien, er blandt andet blevet brugt til at sende anerkendelse til sundhedspersonale verden over.

Af flere omgange har lyskunstneren Gerry Hofsetter brugt bjerget - der også er kendt fra Tobleronechokoladens logo - som lærred for lysbilleder af flag, tak-sigelser og et stort, rødt hjerte.

Washington i USA

De såkaldte Thunderbirds fra det amerikanske luftvåben har af flere omgange fløjet i formation - her bag Washington Monument.

I USA har luftvåbnet med deres opvisningsteam sendt en hilsen til de mennesker, der kæmper i forreste række under coronakrisen. De såkaldte Thunderbirds har under pandemien fløjet over flere amerikanske byer for at rette opmærksomhed mod det hårdtarbejdende personale.

Kunstværk af Banksy

Billedet er en hyldest til verdens sundhedspersonale og deres indsats under coronakrisen.

Et nyt værk af den hemmelighedsfulde kunstner Banksy så under pandemien også dagens lys på hospitalet i Southampton i det sydlige England.

Banksy efterlod en lille besked til hospitalsarbejderne sammen med det én kvadratmeter store værk, som har fået navnet 'Game Changer'.

- Tak for alt det, I gør. Jeg håber, at dette lysner stedet lidt op, også selv om det er i sort-hvid, står der på sedlen.

Rio de Janeiro i Brasilien

Den verdenskendte statue Christ the Redeemer i Rio de Janeiro i Brasilien blev ved hjælp af lys klædt i lægeuniform.

Oplyst af projektører blev den verdenskendte statue Christ the Redeemer klædt i lægeuniform over påsken for at sende positive tanker afsted til sundhedspersonalet i landet. Nederst på statuen var der med blokbogstaver skrevet "Tak".

Fort Myers i Florida

Fort Myers politi i Florida har taget opstilling foran hospitalet Lee Memorial i byen.

Politiet i Fort Myers har også sendt tak-sigelser og kærlighed til det lokale sundhedpersonale.

Eiffeltårnet i Paris

En tak til sundhedsmedarbejderne i landet lyser fra Eiffeltårnet i Paris 27. marts.

I Frankrig blev tilløbsstykket Eiffeltårnet i Paris også genstand for en sundheds-hyldest i slutningen af marts.

Klappende mennesker verden over

I Storbritannien klappede de for og af personalet i deres sundhedvæsen, NHS, i slutningen af marts. Millioner af mennesker deltog i den fælles applaus.
Også i Danmark klappede borgerne for sundhedsvæsnet. Her i København, hvor folk lavede spektakel ud ad vinduet på deres lejlighed på Vesterbro.

I mange lande verden over har folk fra gader, altaner og lejligheder klappet for at vise deres respekt overfor sundhedspersonalet.

Verdensstjerner og WHO-show

Lady Gaga var en af de verdensstjerner, der var med til at hylde sundhedspersonalet i WHO's show.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, stod i april bag et kendisspækket - og virtuelt - show med navnet 'One world: together at home'. Formålet med den store begivenhed var at ære verdens sundhedspersonale, som står i frontlinjen i kampen mod coronapandemien.

Her gav verdensstjerner som The Rolling Stones, Billie Eilish, Elton John, Chris Martin fra Coldplay, Alanis Morissette, Eddie Vedder og Paul McCartney virtuelle numre hjemmefra.