Død rockstjernes familie protesterer mod Trumps brug af sang
Donald Trump havde på ingen måde tilladelse til at bruge sangen 'I Won't Back Down' ved vælgermøde i Oklahoma, skriver Tom Pettys familie i udtalelse.
Da USA's præsident, Donald Trump, natten til søndag dansk tid holdt vælgermøde i Tulsa, Oklahoma, blev der varmet musikalsk op med en af de mest ikoniske amerikanske rocksange - 'I Won't Back Down' med Tom Petty & The Heartbreakers fra 1989.
Men Donald Trump og hans valgstab havde ikke tilladelse til at bruge sangen, og nu protesterer Tom Pettys familie.
- Både afdøde Tom Petty og hans familie har altid på det kraftigste taget afstand fra racisme og diskrimination. Tom Petty ville aldrig have ønsket, at hans sang skulle bruges i en kampagne fyldt med had, skriver Tom Pettys familie, hans enke Dana, hans ekskone Jane og hans to børn Adria og Anakim i en udtalelse på Twitter, som er blevet offentliggjort i flere amerikanske medier og på sociale medier.
Tom Petty døde i oktober 2017. 66 år gammel.
Neil Young, Aerosmith, Adele og R.E.M. misbrugt
Det er ikke første gang, at Donald Trump kommer i konflikt med musikstjerner, hvis musik han har brugt uden tilladelse. Tidligere har også navne som Neil Young, Aerosmith og R.E.M. protesteret.
I 2018 brugte Trump-kampagnen Aerosmith-nummeret 'Livin' on the Edge' ved et vælgermøde i West Virginia, og det udløste omgående protester fra bandet.
- Ved at bruge nummeret antydes det igen løgnagtigt, at vores klient støtter hans kampagne og hans præsidentskab, skrev forsanger Steven Tylers advokater til Trumps kampagnestab.
Allerede under Trumps valgkamp for at blive præsident i 2015 måtte Aerosmith bede Trump-folkene stoppe med at bruge et andet Aerosmith-hit, 'Dream On'.
Neil Young fik også Trump-folkene til at stoppe brugen af sangen 'Rockin' in the Free World', og udover R. E. M. har også Adele fået stoppet brugen af 'Rolling in the Deep'.
Springsteen også brugt
Donald Trump er dog ikke den første amerikanske præsident, der er kommet i konflikt med musikstjerner, fordi han har brugt deres musik uden at have tilladelse til det.
Et af de mest kendte eksempler er fra 1984, da den daværende republikanske præsident Ronald Reagan brugte Bruce Springsteens klassiske 'Born in the U:S.A.' fra samme år i sin kampagne for at blive genvalgt til præsidentposten.
Bruce Springsteen protesterede omgående, og Reagan-folkene måtte stoppe brugen af nummeret.
Petty protesterede selv til Bush
Også ABBA har måttet stoppe politisk brug af en af deres klassiske sange. Det skete, da den republikanske præsidentkandidat John McCain i 2008 brugte 'Take a Chance on Me' i kampen for at slå Barack Obama. Det blev stoppet.
Og så er det heller ikke første gang, 'I Won't Back Down' bliver brugt uautoriseret af en republikansk amerikansk præsident. Det skete i 1989, da sangen var et hit, og George W. Bush brugte den til et vælgermøde.
Dengang var Tom Petty i live og kunne selv skrive et brev til præsidenten og bede ham holde op med det.