Coronavirus

Amerikansk stat lukker 95 procent af valgstederne efter coronavirus

Kentucky afholder valg på tirsdag, men coronavirus kan spænde ben for mange menneskers chance for at stemme, advarer organisationer.

Organisationer i den amerikanske delstat Kentucky advarer om, at staten har kurs mod valgkaos under tirsdagens primærvalg i The Bluegrass State.

Det skriver Washington Post.

Årsagen er, at kun knap 200 valgsteder er klar til at tage imod vælgerne i Kentucky - i stedet for de forventede 3700.

For mens coronavirus holder USA i et stramt greb, er det svært at afvikle valget og skaffe nok frivillige.

Derfor er der alvorlig mangel på valgsteder, problemer med at sende stemmesedler ud og som et resultat deraf en frygt for, at mange i Kentucky ender med ikke at stemme.

Hundredetusinder skal stemme ét sted

Alene antallet af valgsteder er alarmerende. Med nedgangen fra de normale 3700 valgsteder til under 200 af slagsen er 95 procent af valgstederne blevet sløjfet.

Kentucky har 120 amter, og i de to største af dem er der kun ét stemmested. I Jefferson County, hvor der bor over 767.000 mennesker, skal alle, der ønsker at stemme, møde op i et kongrescenter.

I Fayette County, hvor der bor knap 300.000 mennesker, skal alle, der ønsker at stemme, møde op på fodboldbanen ved University of Kentucky, hvor de kan spritte af og scanne deres stemmesedler.

- Hvis vi får en massiv valgdeltagelse, kan det blive en vred flok. Det kan godt bekymre mig en smule, siger Don Blevins, der skal afvikle valget i Fayette County.

Brevstemmer kommer ikke frem

Og det kan sagtens ske, at kentuckianerne trodser coronavirus og møder op for at stemme, for der er spænding om, hvem der vinder den demokratiske nominering til Senatet.

Kapløbet er mellem Charles Booker og Amy McGrath, og spændingen skyldes, at den, der får flest stemmer, skal udfordre republikaneren Mitch McConnell, der netop nu er Senatets flertalsleder, til efteråret i kampen om at vinde Kentuckys plads i Senatet.

Valgorganisatorer i staten forventer derfor en højere valgdeltagelse i år end andre år.

Samtidig er der store problemer med at sende brevstemmer ud.

Over 937.000 borgere har søgt om at brevstemme. Det er knap hver tredje vælger. Men mange af dem har stadig ikke modtaget deres stemmesedler til at brevstemme, og organisationer forventer, at en stor del af dem møder op i stedet.

- Vi siger stadig, de skal møde op på tirsdag, siger Cassia Herron, der er formand for organisationen Kentuckians for the Commonwealth.

Organisation kalder det "dybt bekymrende"

Statens og amternes talspersoner siger til Washington Post, at de gør, hvad de kan, for at afbøde risikoen for lange køer.

Men erfaringer fra primærvalget i Georgia for to uger siden skræmmer. Her stod vælgere i kø i op til fem timer, og medarbejderne havde store problemer med de nye stemmemaskiner, da oplæringen i dem var blevet aflyst på grund af coronavirus.

Derfor har politikere og organisationer i Kentuckys fem største amter forsøgt at få en domstol til at beordre flere valgsteder åbnet. Men torsdag aften sagde domstolen nej.

Derfor er politikere og organisationer nu bange for, at coronavirus og de lange afstande til statens få stemmesteder kan betyde, at mange vælgere i sidste ende dropper at stemme. En af organisationerne kalder for eksempel manglen på valgsteder i Jefferson County for "dybt bekymrende"

- Det er et amt, der er 87 kilometer bredt, har et stort antal sorte vælgere og et ringe offentligt transportsystem, siger Kristen Clarke fra organisationen Advokatudvalget for Borgerrettigheder i henhold til loven.

- Det er svært at forestille sig, hvordan vælgere fra hele amtet kan komme til at stemme på tirsdag.