Udland

Trump fyrer statsanklager kendt for at efterforske personer tæt på præsidenten

Fredag skrev det amerikanske justitsministerium, at statsanklageren havde sagt op. Det har siden vist sig ikke at være sandt.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har nu fyret statsanklager i New York, Geoffrey Berman.

Det siger den amerikanske justitsminister, William Barr, ifølge Reuters.

Statsanklager Geoffrey Berman er kendt for at efterforske personer tæt på den amerikanske præsident.

For eksempel stod han i spidsen for sagen mod Trumps forhenværende personlige advokat Michael Cohen, der nu er i fængsel, og netop nu er han i gang med en efterforskning af Trumps nuværende personlige advokat og tidligere New York-borgmester, Rudy Giuliani.

Påstande om opsigelse

Fredag aften gik der et chok gennem USA, da der i en pressemeddelelse fra det amerikanske justitsministerium stod, at statsanklageren i News York sagde op.

Berman selv nægtede dog siden, at han skulle have smidt sin opsigelse.

- Jeg er ikke trådt tilbage, og jeg har ingen intentioner om at træde tilbage, skrev Geoffrey Berman i en udtalelse, hvor han desuden skriver, at han først blev klar over, at han "trådte tilbage" - gåseøjnene er hans egne - da han så pressemeddelelsen fra justitsministeriet.

Demokrater er rasende: Det stinker af korruption

Demokraterne kritiserede efter pressemeddelelsen fredag justitsminister William Barr for nærmere at opføre sig som Trumps personlige advokat, end som USA's justitsminister. Det skriver the Guardian.

De er rasende over, at Justitsministeriet er blevet en politisk aktør i en proces, hvor Trump tilsyneladende forsøger at fjerne personer, der er kritiske over for ham eller over for de mennesker, han omgiver sig med.

Det sker, efter at Barr har blandet sig i sagerne om Roger Stone og Michael Flynn. Og nu denne her.

- Det stinker af potentiel korruption af den politiske proces. Hvad er det, der gør præsident Trump vred? En tidligere handling fra denne statsanklager eller en nuværende?, siger den demokratiske leder af senatet, Chuck Schumer.

Justitsministeriet har ikke begrundet, hvorfor Berman skal fjernes fra posten.

- Jeg takker Geoffrey Berman, der går af efter to og et halvt års tjeneste som statsadvokat for det sydlige distrikt i New York, skrev justitsminister Barr i sin pressemeddelelse fredag.