Udland

Trump forsøger at fyre ham - men statsanklager nægter at gå af

Statsanklageren har efterforsket en stribe personer tæt på Trump og satte gang i den efterforskning, der førte til en rigsretssag mod Donald Trump.

Der gik et chok gennem USA fredag aften.

I en pressemeddelelse fra USA's justitsministerium stod der, at en af statsanklagerne i New York sagde op. Den statsanklager, der er kendt for at efterforske personer tæt på den amerikanske præsident, Donald Trump.

For eksempel stod han i spidsen for sagen mod Trumps forhenværende personlige advokat Michael Cohen, der nu er i fængsel, og netop nu er han i gang med en efterforskning af Trumps nuværende personlige advokat og tidligere New York-borgmester, Rudy Giuliani.

Men statsanklageren selv nægter at gå af.

- Jeg er ikke trådt tilbage, og jeg har ingen intentioner om at træde tilbage, skriver Geoffrey Berman i en udtalelse.

Berman skriver desuden, at han først blev klar over, at han "trådte tilbage" - gåseøjnene er hans egne - da han så pressemeddelelsen fra justitsministeriet.

- Jeg træder tilbage, når en kandidat udpeget af præsidenten godkendes af senatet. Indtil da fortsætter vores efterforskninger uden forsinkelser eller afbrydelser, understreger han.

Demokrater er rasende: Det stinker af korruption

Afskedigelsen har ført til nye beskyldninger fra Demokraterne om, at justitsminister William Barr opfører sig mere som Trumps personlige advokat end som USA's justitsminister. Det skriver the Guardian.

De er rasende over, at Justitsministeriet er blevet en politisk aktør i en proces, hvor Trump tilsyneladende forsøger at fjerne personer, der er kritiske over for ham eller over for de mennesker, han omgiver sig med.

Det sker, efter at Barr har blandet sig i sagerne om Roger Stone og Michael Flynn. Og nu denne her.

- Denne afskedigelse sent fredag aften stinker af potentiel korruption af den politiske proces. Hvad er det, der gør præsident Trump vred? En tidligere handling fra denne statsanklager eller en nuværende?, siger den demokratiske leder af senatet, Chuck Schumer.

Justitsministeriet har ikke begrundet, hvorfor Berman skal fjernes fra posten.

- Jeg takker Geoffrey Berman, der går af efter to og et halvt års tjeneste som statsadvokat for det sydlige distrikt i New York, skriver justitsminister Barr i sin pressemeddelelse.

- Med vedholdenhed og erfaring har Geoff gjort et fremragende arbejde i at lede et af vort lands vigtigste statsadvokatkontorer.

Barr skriver desuden, at Trump agter at erstatte Berman med Jay Clayton, der er formand for den amerikanske børsmyndighed SEC og advokat med meget sparsom erfaring som anklager. Det er senatet, der afgør, om det kommer til at ske.

Efterforskning førte til Trumps rigsretssag

Berman blev udpeget som statsanklager af den daværende justitsminister Jeff Sessions i januar 2018.

Få måneder efter ransagede FBI Michael Cohens kontorer som led i en efterforskning, der blev anført af Bermans kontor, og som Trump straks stemplede som en politisk heksejagt.

Derudover har Berman stået i spidsen for en stribe andre efterforskninger, der har gjort Trump vred.

For eksempel efterforskningen af Lev Parnas og Igor Fruman, der blev anklaget for ulovlige kampagnebidrag og for, sammen med Trumps advokat, Rudy Giuliani, at have spillet en central rolle i Ukraine-sagen.

- Den sag, der endte som en rigsretssag mod Donald Trump, hvor han blev anklaget for at have misbrugt sin magt ved at presse Ukraine til at undersøge hans politiske modstander Joe Biden. Sagen endte med, at Trump ikke blev afsat af Senatet, hvor der er republikansk flertal.

Og nu er Geoffrey Berman som sagt i gang med at efterforske Giuliani selv.

Afskedigelsen kommer efter flere måneder med markante fyringer.

For eksempel blev generalinspektøren for de amerikanske efterretningstjenester, Michael Atkinson, fyret i april, da Trump havde mistet tilliden til ham.

Atkinson spillede en stor rolle i den tidlige fase af Ukraine-sagen, hvor han var med til at vurdere den rapport, der beskyldte Trump for embedsmisbrug og førte til rigsretssagen, der gik i gang i december 2019 og blev afgjort i februar 2020.

Afsløringer fra Boltons nye bog

Derover kommer afskedigelsen kun få dage efter, at det kom frem, at John Bolton - den tredje nationale sikkerhedsrådgiver under USA's præsident, Donald Trump - har en bog på vej, der kan blive farlig for præsidenten.

I den hævder Bolton blandt andet, at Trump lovede Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, at blande sig i sagen om Halkbank, der efterforskes af netop Geoffrey Berman som statsanklager i det sydlige distrikt i New York.

Den tyrkiske bank Halkbank er anklaget for at have hjulpet Iran med at sno sig udenom USA's sanktioner ved at vaske penge og dermed give Iran adgang til 20 milliarder dollars (over 130 milliarder kroner, red.), der ellers stod på indefrosne konti. Sagen verserer stadig.