Udland

Trump-ansatte testet positiv for corona forud for stort vælgermøde

Vælgermødet er blevet kaldt sundhedsmæssigt "uansvarligt", men det har ikke fået Trump-tilhængerne til at blive hjemme.

Seks ansatte i Trump-kampagnen, som arbejder med at arrangere et stort vælgermøde i Tulsa, Oklahoma, er testet positive for coronasmitte.

Det meddeler Trump-kampagnen selv ifølge nyhedsbureauet AFP.

Tusindvis af amerikanere står allerede nu i kø til at indtage den arena i byen, hvor mødet løber af stablen natten til søndag dansk tid.

Det er Trumps første vælgermøde i månedsvis, og det har været meget omdiskuteret, om det er sundhedsfagligt forsvarligt at samle så mange mennesker indendørs.

Præsidenten selv har nedtonet risikoen for de op til 19.000 tilskuere, arenaen kan rumme.

Men Trumps egen epidemiekspert, Anthony Fauci, har kaldt det ”uansvarligt”, og Tulsas distriksanklager, Clark Brewster, har opfordret til at udskyde mødet.

Smittetallet er nemlig stigende i netop Oklahoma. Fra fredag 12. juni til fredag 19. juni er antallet af nye smittetilfælde i staten fordoblet. Den seneste uge er der blevet registreret 260 nye smittede om dagen i gennemsnit.

Dansk virolog: Det er ikke særligt klogt

Den danske professor i virologi på København Universitet Allan Randrup vurderer, at der er en ”betydelig risiko” forbundet med vælgermødet.

Han henviser til, at vi i Danmark åbner grænser til lande, der har under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge. Til sammenligning er der den seneste uge knap 46 nysmittede i Oklahoma per 100.000 indbyggere.

Risikoen for at blive smittet med coronavirus er imidlertid ikke noget, der får Trump-tilhængerne til at blive hjemme.

Det fortæller flere af dem, der lige nu venter udenfor arenaen iført røde kasketter og T-shirts med Trump-sloganet "Make America Great Again".

- I dag er vi her for at vise, at vi støtter præsident Trump, og at vi, folket, vinder valget i 2020, uanset hvad de falske nyhedsmedier og andre liberale, venstreorienterede, tankekontrollerende store firmaer siger, lyder det fra en af de mange Trump-vælgere ifølge Ritzau.

En anden deltager, den 19-årige Stephen Corley, har ventet udenfor arenaen i Tulsa siden tirsdag, så han kan være sikker på at komme ind og få en god plads.

- Det her er et supervigtigt øjeblik for os alle.

- Vi har alle et fælles formål og et fælles mål her. Det er en mulighed, der kun kommer én gang i livet, siger han.

Skal underskrive erklæring

De 19.000 mennesker, der forventes at tilbringe et par timer til vælgermødet i BOK Arena i Tulsa, skal underskrive en erklæring om, at de ikke kan sagsøge Trump-kampagnen, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Næsten 120.000 amerikanere er døde, efter at de blev smittet med coronavirus. 368 af dem i Oklahoma.

Trump har fået massiv kritik for ikke at have reageret hurtigt nok og godt nok på truslen.

Virusset har også påvirket den storblomstrende amerikanske økonomi, som er et af Trumps bedste argumenter for, hvorfor de amerikanske vælgere skal give ham fire år mere i Det Hvide Hus.