Coronavirus

Surrogatbørn strandet i Ukraine - nu kan de endelig komme hjem

Vordende forældre fra hele verden kom i klemme, da coronapandemien lukkede grænserne til Ukraine - og deres babyer.

Andrea Diez og hendes mand Fernando Montero fra Argentina har drømt om en baby i snart ti år.

Og nu er ventetiden endelig forbi.

Parret har nu mødt deres søn Ignacio, der blev født af en rugemor over 13.000 kilometer væk i Ukraine.

- Vi forsøgte at lave en baby i ni år, men var ikke i stand til det, siger Andrea Diez til den ukrainske TV-station Hromadske.

- Vi gennemgik en masse behandlinger. Vi gjorde alt, hvad vi kunne.

Ignacio blev født 29. april. Men som mange andre børn af surrogatmødre, har han ligget i sin vugge og ventet på at møde sine forældre.

For coronavirus og grænser, der var lukket for udenlandske statsborgere, har gjort det umuligt for familierne at hente deres børn i Ukraine indtil nu.

Mange babyer er stadig strandet

Ukraine registrerede sin første statsborger smittet med coronavirus 3. marts, og 16. marts - med syv smittede og ingen dødsfald - valgte Ukraine at lukke grænserne for omverden.

Og dermed strandede mere end 120 babyer hos de foretagender, der organiserer og betaler rugemødre.

Men 10. juni blev der lavet en undtagelse i reglerne, og de første familier fik lov at rejse ind i Ukraine og møde deres børn.

- Det er en speciel dag. Alle regeringskontorer har reageret hurtigt og hjulpet. Jeg har allerede mødt forældre fra Spanien, hvis datter blev født for fem uger siden, skrev Ukraines ombudsmand for menneskerettigheder Lyudmila Denisova på Facebook ifølge Time Magazine.

Men det er langt fra alle familier, der er rejst til Ukraine endnu.

Ukraines største surrogatforetagende, BioTexCom, ejer Hotel Venice, hvor Andrea Diez og hendes mand, Fernando Montero, har hentet deres søn.

BioTexCom oplyser, at de havde 80 babyer i deres varetægt, da krisen var på sit højeste. I dag har de stadig 60 babyer, der ikke er blevet afhentet af deres kommende forældre endnu. Det skriver France24.

En af babyerne, hvis forældre er fra Kina, er nu fire måneder gammel og er endnu ikke blevet holdt i sine forældres arme.

Også danske par har været i klemme.

DR talte i april med et par vordende forældre, der gik i Danmark og ventede på, at deres datter skulle komme til verden i maj. Det er uvist, om de er et at de forældrepar, der har hentet deres datter i løbet af de seneste ti dage.

Parret optrådte anonymt i DR's artikel, da de bevæger sig i en juridisk gråzone, fordi der er penge mellem dem og graviditetsværten, hvilket er i strid med den danske lovgivning.

Blomstrende surrogatbranche

Ukraine har en blomstrende surrogatbranche. Ifølge Time Magazine har Ukraine omtrent 50 klinikker og er et af de få lande i verden, der giver forældre fra udlandet lov at anvende deres rugemødre.

Sagen om de strandede babyer har også fået NGO'er fra hele verden på banen, skriver France24.

De mener, at surrogatbranchen udnytter de svageste kvinder i samfundet, og i begyndelsen af juni havde omtrent 200 NGO'er skrevet under på et brev til Ukraines præsident, hvori de forlanger, at Ukraine sætter en stopper for det, de kalder reproduktions-turisme.

Ukraines grænser er atter åbne for udenlandske statsborgere.

Over 1000 personer er døde med coronavirus i Ukraine, mens over 36.600 personer er konstateret smittet. Det viser tal fra Johns Hopkins Universitet.