Coronavirus

Slagterier er blevet et hotspot for coronavirus - nu er Storbritannien også ramt

I Tyskland, Frankrig og USA har slagterierne været hårdt ramt af coronavirus. Nu er det også tilfældet i Storbritannien.

I Storbritannien har tre fødevareproducenter de seneste to dage lukket fabrikker ned, fordi flere medarbejdere er blevet smittet med coronavirus.

Det skriver The Guardian.

Senest har den store britiske supermarkedskoncern Asda lukket en fabrik i West Yorkshire, der producerer bacon, fordi der er konstateret coronavirus blandt medarbejdere.

Forinden havde virksomheden 2 Sisters Food Group, der leverer kyllinger til Storbritanniens supermarkeder, lukket en fabrik i Anglesey i to uger, efter at 58 var testet positive.

Og i Wrexham blev 38 medarbejdere testet positive hos Rowan Foods, der leverer fødevarer til britiske supermarkeder.

Storbritannien er blot det seneste i rækken af lande, der har oplevet udbrud af coronavirus i kødindustrien. Frankrig har også oplevet problemet, og i maj blev næsten halvdelen af USA’s corona-hotspots sat i forbindelse med slagterier, viser en opgørelse, The Guardian har lavet.

Kolonnearbejdere og tæt kontakt

USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) har slået fast, at amerikanske slagteriarbejdere ikke er udsat for smitte fra kødet. Men det kan være en væsentlig faktor, at de har tæt kontakt med kollegaer og ofte arbejder lange vagter på 10-12 timer.

I Tyskland er flere slagterier også lukket ned de seneste måneder efter udbrud af coronavirus.

I denne uge lukkede Europas største slagteri i den tyske by Rheda-Wiedenbrück på ubestemt tid, efter at 400 medarbejdere blev testet positive. Siden er det steget til 730.

Det har fået forbundskansler Angela Merkel til at kritisere de usikre arbejds- og levevilkår for ansatte i kødindustrien i hele Tyskland.

Og fagforbundet NGG, der organiserer fødevarearbejdere i Tyskland, har efterlyst mere beskyttelse på slagterierne.

Hovedparten af de ansatte på tyske slagterier er såkaldte kolonnearbejdere, som er østeuropæere, der er ansat hos underleverandører. De fleste bor sammen på sovesale og transporteres til slagterierne i busser og minibusser.

Nærmest umuligt at holde afstand

I Storbritannien har fagforeningen Unite flere gange advaret om, at der var risiko for udbrud af coronavirus i kødindustrien, hævder ledende medarbejder Bev Clarkson. Hun mener, at fabrikkerne har ”store problemer” med de ansattes sundhed og sikkerhed.

- Fagforeningen har været i kontakt med ledelsen på alle de tre lukkede fabrikker og krævet, at medarbejderne først vender tilbage på arbejde, når det sikkert, og når yderligere udbrud kan undgås, siger Bev Clarkson ifølge The Guardian.

Dog siger en lokal repræsentant for Unite i Wales, hvor to af de lukkede fabrikker ligger, til BCC, at virksomhederne har forsøgt at samarbejde om at forbedre sikkerheden for de ansatte, men at det har været ”nærmest umuligt” at holde passende afstand til hinanden.

Storbritannien er det land i verden, der har registreret tredjeflest coronarelaterede dødsfald. Ifølge Johns Hopkins University er over 42.000 mennesker døde med coronavirus i landet. Brasilien har omkring 5000 flere dødsfald, og USA har flest med omkring 119.000.