Coronavirus

Fyret for at råbe op om coronavirus - nu får han kritik for ikke at have gjort nok

USS Theodore Roosevelt lagde til kaj i Vietnam i starten af marts. Kort efter afsejling begyndte de første besætningsmedlemmer at føle sig syge. Nguyen Huy Kham / Ritzau Scanpix

Ifølge flåden gjorde kaptajnen ikke selv nok for at stoppe smitten. Over 1000 besætningsmedlemmer er nu bekræftet smittet med covid-19.

Den amerikanske flådekaptajn, Brett Crozier, får ikke sit job tilbage som chef for hangarskibet USS Theodore Roosevelt. Det har den amerikanske flåde besluttet, skriver CBS News.

En tidligere undersøgelse konkluderede ellers, at kaptajnen burde få sit job tilbage, efter han i starten af april blev afskediget, på baggrund af at han i et brev til sine overordnede havde advaret om sin besætnings sikkerhed under et udbrud af coronavirus.

Men en ny undersøgelse af forløbet op til kaptajnens brev har ifølge flåden vist, at han ikke gjorde nok for at stoppe spredningen af coronavirus om bord på skibet, efter det var sejlet fra Vietnam, og de første besætningsmedlemmer udviste sygdomstegn.

Mistede tillid efter læk

Sagen om hangarskibet fik stor opmærksomhed, da Brett Croziers brev blev lækket til medierne.

I brevet krævede kaptajnen, at de mange tusinde søfolk under hans kommando fik lov til at forlade skibet for at forhindre smittespredning.

Men efter lækket til medierne blev Crozier afskediget med den begrundelse, at flåden havde mistet tilliden til ham. USA's forsvarsministerium, Pentagon, mente også, at kaptajnen med sit krav om at evakuere besætningen og sætte den i karantæne havde skabt unødig panik.

Kaptajn Brett Crozier blev fyret, da et brev til hans overordnede blev lækket til amerikanske medier.

Over 1000 smittede

Besætningen på næsten 5000 personer bakkede dog op om Crozier, og da den afskedigede kaptajn gik fra borde i en havn på øen Guam, blev han hyldet som en helt.

Fyringen af Brett Crozier udløste omfattende kritik af USA's fungerende flådeminister, Thomas Modly, og han valgte efterfølgende selv at indgive sin afskedsbegæring.

Flere end 1000 besætningsmedlemmer på USS Theodore Roosevelt har siden april testet positive for covid-19, og én af dem er afgået ved døden.