Coronavirus

WHO advarer: Pandemien er i en ny og farlig fase

WHO: 8,53 millioner mennesker er registreret som smittede på globalt plan under pandemi. 453.834 er døde.

Pandemien med coronavirus er i en ny og farlig fase, siger WHO.

- Krisen accelererer. Der var 150.000 nye tilfælde torsdag - det hidtil højeste antal på en enkelt dag. Næsten halvdelen af de nye smittetilfælde er i USA.

Det siger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

- Virussen spredes stadig hurtigt, og den er stadig dødelig. De fleste mennesker er stadig modtagelige og kan blive smittet, siger han.

- Over 8,53 millioner mennesker er blevet registreret som smittede på globalt plan under pandemien. 453.834 er døde. Det viste en opgørelse fra Reuters fredag.

Tedros, hvis ledelse af WHO er blevet stærkt kritiseret af USA's præsident, Donald Trump, opfordrer indtrængende alle mennesker til at opretholde social afstand og udvise "ekstrem årvågenhed".

Han siger, at der også er foruroligende mange nye smittetilfælde i Sydasien og Mellemøsten.

Brasilien er hårdt ramt

WHO's kriseekspert, Mike Ryan, udtrykker særlig bekymring over udviklingen i Brasilien, hvor 1230 mennesker er registreret døde med covid-19 i det seneste døgn.

- Omkring 12 procent af alle smittetilfælde i Brasilien har omfattet ansatte i sundhedssektoren, siger han videre og fremhæver det mod og den tapperhed, som personalet i denne sektor udviser hver dag.

Brasilien har det største udbrud efter USA med 978.142 bekræftede smittetilfælde og 47.748 dødsfald med covid-19.

Mens mange lande lemper på flere og flere restriktioner, understreger Ryan, at anden bølge med coronavirus kan undgås ved at gå gradvist og videnskabeligt frem.

- Genåbningen af samfund og økonomier må ske skridt for skridt, og den skal være baseret på fakta, siger han.