Coronavirus

Restauranter og tøjbutikker i New York slår dørene op mandag

For at redde job giver New Yorks borgmester barer, der serverer mad, mulighed for at bruge fortove som spiseområder.

I New York City åbner restauranter med udendørsservering, detailbutikker og frisører på mandag.

Det sker, når byen indleder fase to af genåbningen af samfundet under coronaviruspandemien.

Også legepladser i offentlige parker, kontorer og barberer er blandt de virksomheder, der får lov at slå deres døre op i fase to.

Det fortæller borgmester Bill de Blasio torsdag.

- Vi har set konstante fremskridt, og det er på tide at sige til alle, at de skal gøre klar til fase to, siger Bill de Blasio på en pressekonference med henvisning til de stadig forbedrede coronatal.

Tidligere torsdag underskrev de Blasio et dekret, der giver restauranter, caféer og barer, der serverer mad, mulighed for at ansøge om at bruge arealer såsom fortove til udendørs spiseområder.

Også servering i baghaver og gårdhaver bliver tilladt.

45.000 job

Bill de Blasio siger, at initiativet vil hjælpe anslået 5000 restauranter og redde omkring 45.000 job.

Tidligere torsdag opfordrede delstaten New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, lokale virksomheder til strengt at håndhæve retningslinjerne for genåbningen.

Opfordringen kommer i kølvandet på en video, der er blevet delt flittigt på sociale medier den seneste uge. På videoen ses store mængder af mennesker, der drikker uden for barer på St. Mark's Place i Manhattans East Village fredag aften.

Nogle er samlet omkring et jazzband på et fortov, og mange af dem har ikke ansigtsmasker på, ligesom at de ikke holder afstand til hinanden.

- Tving mig ikke til at komme derned, advarede Andrew Cuomo lørdag.

Både Cuomo og guvernør i nabostaten New Jersey Phil Murphy har sagt, at de holder muligheden for at genindføre restriktioner åben, hvis ikke de lokale myndigheder formår at sætte en stopper for store, offentlige forsamlinger.

Tal fra Johns Hopkins University viser natten til fredag dansk tid, at New York City har 211.260 bekræftede tilfælde af coronavirus og 22.199 coronarelaterede dødsfald.