Udland

Coronavirus var i Italien allerede sidste år

Italiensk undersøgelse af spildevand viser, at den nye coronavirus var i italienske storbyer før nytår.

Den nye coronavirus var i Italien i to storbyer allerede i december - to måneder før de første smittetilfælde blev konstateret.

Det viser en undersøgelse foretaget af spildevand på et nationalt sundhedsinstitut.

Undersøgelsen tyder på, at coronavirussen var i Italien samtidig med, at den første gang blev konstateret i Kina.

Personerne bag undersøgelsen fandt genetiske spor af SARS-COV-2, som er virussens officielle betegnelse, i spildevand indsamlet i Milano og Torino sidst i december - og i Bologna i januar. Det oplyser sundhedsinstituttet ISS i en erklæring fredag.

Det første konstaterede tilfælde i Italien var i midten af februar.

- Resultaterne af denne undersøgelse bidrager til en forståelse af, hvordan virusset kom i omløb i Italien, siger ISS.

- De bekræfter også betydningen af analyser af spildevand, når det gælder sporring af virusset på et tidligt stadie, hedder det videre.

Wuhan var måske ikke epicenter alligevel

Kinesiske forskere har sagt, at virussen formentlig første gang dukkede op på et dyremarked i den centrale by Wuhan, men embedsmænd i Beijing har for nylig antydet, at det kan være kommet fra et andet sted.

Der er samtidig studier, som tyder på, at virusset kan have været i Kina tidligere end december.

Et studie fra Harvard Medical School har brugt satellitbilleder over parkeringspladser ved seks hospitaler i Wuhan.

Ved hjælp af dette har man fundet frem til, at der i august og september 2019 var en markant stigning i antallet af parkerede biler ved fem ud af de seks undersøgte hospitaler.

Spor fra spildevand i Barcelona og fiskeafdeling i Paris

Ved en nylig spansk undersøgelse blev der fundet genetiske spor af virussen i spildevand fra midten af januar i Barcelona - over 40 dage før det første tilfælde hos en indfødt spanier blev konstateret.

Og i Frankrig indikerer 24 prøver fra en række patienter, at virussen formentlig cirkulerede i landet allerede inden jul.

Her er mistanken, at første udbrud af corona stammer fra fiskeafdelingen i et supermarked i en forstad til Paris.

- Vi gennemførte testen to gange for at være sikker på, at der ikke var nogen fejl, og begge gange var den positiv for covid-19, siger Yves Cohen til Franceinfo.

Italien officielt første corona-ramte land i Europa

Italien er officielt fortsat det første europæiske land, som blev ramt af virussen, og det var det første land, som lukkede samfundet ned for at bekæmpe smitteudbruddet.

Det første kendte smittetilfælde - ud over et par kinesiske turister på besøg i landet - var en patient i byen Codogno i Lombardiet.

Den 21. februar beordrede regeringen Codogno lukket ned, hvorefter yderligere ni byer i Lombardiet og Veneto blev nedlukket.

Italien har i dag registreret over 34.500 dødsfald med coronavirus.