Udland

Mens regeringen åbner for rejselystne danskere: Mere end 400 er stadigvæk strandede i udlandet

Udenrigsministeret har ikke planer om at sætte særfly ind for at hente danskerne hjem.

Mens regeringen har planer om at åbne op for rejser til en række lande i slutningen af juni, er mellem 414 og 464 danskere fortsat strandede i udlandet.

I midten af april regnede Udenrigsministeriets Borgerservice med, at hovedparten af de dengang 845 strandede danskere kunne være tilbage i Danmark i løbet af en uge. Sådan gik det ikke.

De fleste af de strandede personer, der har bedt om hjælp, befinder sig i Indien, Pakistan, Irak og Colombia. Samlet set drejer det sig om 314 personer alene i de fire lande. Danskerne har svært ved at komme hjem herfra på grund af lokale restriktioner og uregelmæssige flyafgange med mange aflysninger.

Ingen særfly på vej

Og der bliver umiddelbart ikke tale om at sende repatrieringsfly til de fire lande for at hjælpe danskerne hjem

- Udenrigsministeriet iværksætter kun danske særfly eller evakueringer i helt ekstraordinære situationer, hvor ingen andre løsninger er mulige. I de fire lande er der fortsat lukket ned for kommerciel flytrafik, men der er løbende muligheder for at komme hjem, skriver Udenrigsministeriet i en mail til TV 2.

- Udenrigsministeriet hjælper med at sikre plads til borgere på andre landes repatrieringsfly, ligesom visse luftfartsselskaber også gennemfører ekstraordinære flyvninger på kommercielle vilkår i for eksempel Indien, Pakistan og Irak, som vi opfordrer folk til at købe billetter til.

De resterende 100-150 aktive sager om strandede danskere er spredt ud over en lang række lande i hele verden – og dem prøver de danske repræsentationer fortsat at hjælpe.

Udenrigsministeriet er holdt op med at føre en central statistik for alle lande over antallet af strandede danskere i det, der populært fik navnet 'Krisedatabasen'. Arbejdet med at assistere borgere, der har bedt om hjælp til at komme til Danmark er nu i høj grad overført til de danske repræsentationer i udlandet, der foretager individuel sagsbehandling af de nødstedte.

Forbrugerrådet Tænk: Tænk jer om

Fra 27. juni åbner Danmark for udrejse til flere forskellige lande. Men danskerne skal tænke sig om, før de bestiller en ferie sydpå, advarer Forbrugerrådet Tænk.

- Man risikerer i værste fald at strande, som det er sket for andre danskere. Pandemien er ikke slut, og der kan ske pludselige ændringer i antallet af smittede i et land. Det kan ende med at påvirke rejsen og i sidste ende mulighederne for at komme hjem igen til Danmark som planlagt, siger vicedirektør Vagn Jelsøe.

Han peger på, at det er vigtigt at have styr på både forsikring og aftaler med rejseudbyderen, hvis man vælger at tage af sted.

- Og man skal være opmærksom på, at selv om forholdene er på vej til at blive normaliserede i Danmark, så er det ikke nødvendigvis tilfældet ved rejsemålet. Så man skal sætte sig ind i hvilke forhold og restriktioner, der er gældende, siger Vagn Jelsøe.

Skriv til TV 2, hvis du er strandet i udlandet på 1234@tv2.dk