Coronavirus

Frustrerede rejsebureauer efter genåbning: - Vores eksistensgrundlag er revet væk

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sagde torsdag, at han er ”helt opmærksom på de store udfordringer”.

29. maj frarådede regeringen alle ikke-nødvendige rejser til alle andre lande end Tyskland, Island og Norge frem til 31. august.

Men torsdag tillod regeringen rejser til flere andre lande.

Og det er en frustrerende slingrekurs, der har kostet rejsebranchen milliarder, lyder det nu fra flere rejseselskaber:

- Det har betydet, at vi i charterbranchen har annulleret flere hundredetusinde rejser. Vi taler milliarder af kroner, der er annulleret rejser for. Det er vores eksistensgrundlag, der er revet væk i denne her periode. Og lige pludselig er der åbnet op alligevel, siger Peder Hornshøj, der er administrerende direktør i Bravo Tours.

Peder Hornshøj kalder det en ”kæmpe fejl”, at regeringen forlængede rejsevejledningerne 29. maj.

- Det er jo dejligt, at der er åbnet op alligevel, men for charterbranchen er katastrofen sket. Det bliver meget, meget svært at rette op på, siger han.

Selskaber: - Det er nyttesløst

Bravo Tours er langt fra ene om kritikken. Hos Min Rejse og Aktiv-ferie siger ejer Betina Schack, at regeringen har ”negligeret de kæmpe konsekvenser, det har, når man laver udmeldinger uden sundhedsmæssig baggrund”:

Jeg er bange for, at løbet allerede er kørt, fordi vores kunder har lavet andre planer

Betina Shack, rejsebureauejer

- Hvis vi er heldige, henter vi måske ti procent af salget ind igen. Vores kunder havde allerede ventet længe på en afklaring. Nu er vi 14 dage tættere på sommerferien, så jeg er bange for, at løbet allerede er kørt, fordi vores kunder har lavet andre planer, siger Betina Shack til TV Syd.

Og selvom det som udgangspunkt er positivt, at de mange selskaber igen kan sælge rejser, så gør den nye situation næsten situationen værre:

- Fordi vi bliver kastet rundt. Vi har afbrudt vores aftaler med hoteller, leverandører og busvognmænd, og vi har opsagt medarbejdere. Og nu kommer man pludselig med en åbning. Det er nyttesløst, siger Søren Riis, der er medejer af Riis Rejser, til TV Midtvest.

Rejseselskaberne er nervøse for, at ”løbet er kørt”, og at danskerne enten har bestilt sommerhusophold eller bliver hjemme.

Minister vil i dialog

Sådan lyder det også fra Primo Tours. Men de har en tro på, at der nok skal blive lavet gode rejser – selvom tilløbet til at sælge rejser er minimeret fra 12 måneder til 14 dage:

- Vi kan ikke starte ligeså hurtigt op, og vores program bliver markant mindre. Ikke et fuldt program. Men jeg har en tro på, at hvis man opfører sig pænt overfor sin gæster, så kommer de tilbage til os, siger Bjarke Hansen, der er direktør i Primo Tours, til TV 2.

Der er jo en fuldstændig parallel til, hvordan vi har kunnet fremrykke åbningen herhjemme også

Jeppe Kofod, udenrigsminister (S)

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sagde ved dagens præsentation af de nye rejsevejledninger, at han er ”helt opmærksom på de store udfordringer”:

- Derfor vil vi gerne have en god dialog med charterbranchen. Det er klart, at hele branchen har ønsket klarhed. Og det, at det er gået bedre med pandemien, end vi turde drømme om, er jo godt, og de implikationer, der er for branchen, må vi tage en dialog om - ligesom vi har gjort nationalt, sagde ministeren.

Ministeren mener ikke, at der været tale om en fejl. I stedet har der været tale om en plan om en forsigtig åbning, men hvor de faldende smittetryk i Europa har ændret dem:

- Der er jo en fuldstændig parallel til, hvordan vi har kunnet fremrykke åbningen herhjemme også. Det samme gælder for resten af Europa. Smittetrykket udvikler sig positivt, og det tager vi bestik af, sagde Jeppe Kofod.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger, at han er bekendt med de udfordringer, som charterbranchen står overfor.

Ministeren understregede, at gevinsten ved nedlukningen ”ikke skal sættes over styr”, når pandemien fortsat er i verden.

Regeringen oplyste torsdag, at rejsevejledningerne ved hvert land bygger på objektive vurderinger. Et land er eksempelvis ”åbent”, hvis det har 20 eller derunder smittede per 100.000 indbyggere. Landet vil ”lukke” igen, hvis det kommer over 30 smittede per 100.000 indbyggere på en uge.

Også teststrategier er med i vurderingerne, der træder i kraft 27. juni. Rejsevejledningerne gælder for lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien.