Udland

Soldater fra Kina og Indien udkæmper slag med køller - FN er bekymret

Soldater fra Indien og Kina har udkæmpet et regulært slag uden skydevåben. Mindst 20 er dræbt.

Hvor galt kan et slagsmål med køller og sten i et øde bjergområde gå?

Temmelig galt, hvis det udkæmpes mellem to grupper soldater på lodrette klippesider og temperaturer langt under frysepunktet.

Og grueligt galt, hvis soldaterne kommer fra to atommagter, der tidligere har været i krig med hinanden.

Kampene mellem soldater fra Indien og Kina fandt sted i den bjergrige Kashmir-region mandag aften.

De to grupper kom i kamp med hinanden i et øde område, som både Indien og Kina mener at have ret til, og soldater fra de to lande har i årevis patruljeret en slags grænse, der kaldes for 'Line of Actual Control'.

Soldaterne i området må ifølge en aftale mellem Kina og Indien ikke bære skydevåben, men i mandags kunne de tilsyneladende godt finde ud af at slå hinanden ihjel alligevel.

Ifølge de indiske myndigheder blev 20 indere dræbt.

Kineserne har ikke oplyst tabstal, men inderne hævder ifølge nyhedsbureauet ANI, at tabstallene på kinesisk side er mindst 43 døde og sårede.

Efter kampene har FN's generalsekretær, Antonio Guterres, udtrykt bekymring via sin talsmand Eri Kaneko.

- Vi er bekymrede efter meldinger om vold og dødsfald langs 'Line of Actual Control' mellem Indien og Kina. Vi opfordrer begge sider til at udvise maksimal tilbageholdenhed, siger Eri Kaneko ifølge Times of India.

Ifølge nyhedsbureauet ANI mødes den indiske forsvarsminister Rajnath Singh onsdag med cheferne for luftvåbenet, hæren og flåden for at drøfte situationen.

Vrede mod Kina

Samtidig har indiske demonstranter vendt deres vrede mod Kinas præsident, Xi Jinping, og billeder fra byerne Vishal Bharat, Bengalore, Ahmedabad og Bhopal viser, at demonstranterne brænder præsidentens portræt.

Mandagens kampe, der bogstaveligt talt har sat ild i det kinesiske flag i Indien, er stadig omgærdet af en del hemmelighedskræmmeri, og både Kina og Indien har deres egen version af historien.

Kilder ved det indiske militær har fortalt den indiske version til nyhedskanalen News 18.

I den indiske version skyldes striden, at de kinesiske soldater slog et telt op i et område, der på papiret er under indisk kontrol.

Problemet med det kinesiske telt blev tidligere på måneden drøftet på et møde mellem indernes øverstbefalende, generalløjtnant Harinder Singh, og hans kinesiske modstykke, generalmajor Lin Liu.

De to generaler blev 6. juni enige om, at teltet skulle fjernes.

Det blev det også, men få dage efter slog kineserne et nyt telt op samme sted.

Derfor fik den indiske oberst Santosh Babu til opgave at fjerne det.

Angrebet med køller og sten

I weekenden rykkede han så ud sammen med en gruppe soldater.

Det kom til håndgemæng med kineserne, men det lykkedes inderne at brænde teltet ned og rykke ind i området.

Søndag kom det dog igen til sammenstød mellem de to grupper, og ifølge inderne kastede kineserne med sten fra en bjergkam højt oppe over de indiske soldater.

Mandag aften udførte kineserne så ifølge den indiske forklaring et overraskelsesangreb på oberst Santosh Babu og hans mænd med stokke, køller og bambusstænger med søm i.

Santosh Babu mistede livet under sammenstødet, fortæller hans familie til nyhedsbureauet Reuters.

I alt tre indiske soldater blev dræbt under kamphandlingerne, men da temperaturen faldt drastisk i løbet af natten døde yderligere 17 sårede af kulde, oplyser de indiske myndigheder, der ikke vil udelukke, at dødstallet stiger.

Ifølge indiske militærkilder, der udtaler sig til nyhedskanalen News 18, blev de flygtende indere jaget og dræbt af kineserne i bjergområdet. Selv ubevæbnede mænd, der flygtede ned af skråningerne, blev forfulgt og dræbt, hævder en unavngiven indisk officer. Han siger, at nogle sprang i Galwan-floden i et desperat forsøg på at undslippe.

Kineserne har ikke oplyst nogen officielle tabstal, men Hu Xinjin, der er redaktør på den Beijing-styrede avis Global Times, skriver på Twitter, at kineserne også led tab.

- Jeg vil gerne sige til den indiske side, at I ikke skal være arrogante og misforstå Kinas tilbageholdenhed som svaghed. Kina ønsker ikke at støde sammen med Indien, men vi frygter det ikke, skriver Hu Xinjin.

Dystre udsigter

Kinas forsvarsministerium nævner også episoden i en kort artikel på sin hjemmeside, hvor inderne beskyldes for at være trængt ind på kinesisk område.

Situationen i det øde bjergområde har været spændt siden slutningen af april, hvor Kina ifølge avisen The Guardian begyndte at øge antallet af soldater, køretøjer og kanoner i området nær 'Line of Actual Control'.

Ifølge inderne har de kinesiske soldater gentagne gange forsøgt at gøre Kinas område lidt større.

Og mandag aften gik det så galt.

Ifølge M. Taylor Fravel, der er professor ved Massachusetts Institute of Technology og ekspert i Kina, er sammenstødet det værste mellem de to lande i over 50 år.

- Dette vil sandsynligvis være et vendepunkt i relationerne mellem Indien og Kina, skriver han på Twitter.

En anden professor og Kina-ekspert ved Massachusetts Institute of Technology, Vipin Narang, skriver på Twitter, at situationen er "meget dyster".

- Vi ved endnu ikke, hvor det ender, skriver han.

Strid har varet årtier

Indien og Kina udkæmpede en decideret krig i området i 1962, da Kina rykkede ind og besatte dele af Kashmir. Krigen endte med, at Kina annoncerede en våbenhvile og tog kontrol over den østlige del af Kashmir.

Parterne nåede aldrig til enighed om en grænsedragning, men etablerede 'Line of Actual Control', som i praksis viste, hvortil de to parter havde kontrol.

Siden er stridighederne flere gange blusset op. Senest i 2017 da et kinesisk vejbyggeri på et omdiskuteret bjergplateau førte til en indisk reaktion. Også ved den lejlighed sloges soldaterne uden at bruge skydevåben.

Det er dog lykkedes de to atommagter at forhindre, at grænsekonflikterne igen er blusset op til deciderede krigshandlinger – blandt andet takket være politikken om at konfrontere hinanden ubevæbnet.

Det seneste skyderi fandt sted i 1975, hvor fire indiske soldater blev dræbt i et bjergpas i det østlige Indien.