Udland

Trump vil underskrive politireform som svar på sort mands død

Det er uklart, hvad en ny politireform vil indebære. Trump ventes at præsentere og underskrive den tirsdag.

USA's præsident, Donald Trump, vil underskrive en politireform tirsdag som reaktion på den sorte amerikaner George Floyds død i Minneapolis i politiets varetægt.

Det siger han på et pressemøde mandag.

- Det overordnede mål er, at vi ønsker lov og orden, og vi ønsker, at det skal ske retfærdigt, siger Trump mandag.

National database

Han kommer ikke ind på, hvad en politireform nærmere vil indebære. Han siger, at han vil præsentere den i forbindelse med et pressemøde tirsdag.

En talsmand for præsidenten siger, at reformen skal motivere politiet til bedre oplæring af betjente.

Den vil også indeholde en oprettelse af en national database over tjenestemænd, der har fået indberetninger. Det skal forhindre påtalte betjente i at søge job i andre distrikter, siger talsmanden.

Trump ønsker ifølge talsmanden desuden, at socialarbejdere skal tilslutte sig politiet i sager, der omhandler personer med psykiske sygdomme eller hjemløse.

Den seneste tid har protester rystet hele USA, hvor titusindvis af mennesker har demonstreret mod racisme i det amerikanske politis rækker.

Protesterne er opstået i kølvandet på George Floyds død under en anholdelse, hvor en hvid betjent i næsten ni minutter pressede sit knæ mod den sorte mands hals.

Endnu en sort amerikaner død

Trump kommenterer desuden politiets skud mod en anden sort amerikaner, Rayshard Brooks, i Atlanta. Han blev dræbt af to skud i ryggen, fastslog en retsmedicinsk rapport søndag.

Trump kalder det "en frygtelig situation" og "meget foruroligende".

Politimanden, som skød og dræbte Rayshard Brooks, er blevet fyret, mens en anden politimand, som var involveret, er suspenderet.

Lederen af politiet i Atlanta, Erika Shields, gik lørdag af som følge af episoden.

Hændelsen udløste i weekenden demonstrationer i Atlanta, der er den største by i Georgia.