Uro efter politivold

Trump vil forbyde politiet at bruge kvælertag under anholdelser

Ifølge Trump vil politireformen sikre "retfærdighed", efter at flere sorte personer er døde under anholdelser i USA.

USA's præsident, Donald Trump, har tirsdag underskrevet en ny politireform.

Det sker efter, at den sorte amerikaner George Floyd 25. maj døde under en voldsom anholdelse, hvor en politimand pressede sit knæ mod Floyds nakke i næsten ni minutter.

I den nye reform lægger Trump blandt andet op til, at det skal være forbudt for betjente at bruge kvælertag - medmindre en betjents liv er i fare.

Reformen skal desuden motivere politiet til bedre oplæring af betjente, og vil også medføre oprettelse af en national database over tjenestemænd, der har fået indberetninger. Det skal forhindre påtalte betjente i at søge job i andre distrikter.

Lyn-analyse

Trump skal balancere folkelige krav om reformer med vælgerbasens loyalitet overfor politiet. Rent lavpraktisk kan præsidenten ikke gøre meget. Der findes ikke ét amerikansk politi, men 18.000 udgaver rundt omkring i USA. Det er ude i delstaterne og på lokalniveau, at reformerne skal gennemføres, ikke på føderalt niveau. Her kan man primært komme med anbefalinger og true med at tilbageholde føderale midler. Det er også, hvad Trump lagde op til: Pisk og gulerod. I realiteten er dekretet en papirtiger: En fesen forret, der ikke smager af meget, men åbner op for en mere smagfuld middag og dessert.

- Ikke mere frygt og splittelse

Ifølge Trump vil politireformen sikre "retfærdighed".

- Vi har ikke brug for mere frygt og splittelse. Vi har brug for at bringe retshåndhævelsen og samfund tættere sammen, ikke drive dem væk fra hinanden, sagde Donald Trump på et pressemøde i Rose Garden ved Det Hvide Hus tirsdag aften dansk tid.

Præsidenten benyttede også lejligheden til at kritisere Demokraterne og forhenværende præsident Obama for ikke tidligere at have sat en stopper for politibrutalitet.

Mindre dødbringende våben

Som den del af den nye reform vil Trump-administrationen også se på muligheden for at gøre brug af nye alternative våben, som er mindre dødbringende end skydevåben.

Trump kommenterede mandag en episode fra Atlanta, hvor politiet fredag i sidste uge skød en anden sort amerikaner, Rayshard Brooks. Han blev dræbt af to skud i ryggen, fastslog en retsmedicinsk rapport søndag.

Trump kaldte drabet på Brooks "en frygtelig situation" og "meget foruroligende".

Politimanden, som skød og dræbte Rayshard Brooks, er blevet fyret, mens en anden politimand, som var involveret, er suspenderet.

Lederen af politiet i Atlanta, Erika Shields, gik lørdag af som følge af episoden.

Protester mod politivold

Hændelsen udløste i weekenden demonstrationer i Atlanta, der er den største by i delstaten Georgia.

Den seneste tid har protester rystet hele USA, hvor titusindvis af mennesker har demonstreret mod racisme i det amerikanske politis rækker.

Protesterne opstod i kølvandet på George Floyds død i Minneapolis.