Coronavirus

Muligt gennembrud i coronabehandlingen: Billigt præparat redder svært syge patienter

Storbritannien begynder straks behandling af coronapatienter med binyrebark-hormon.

Et billigt og bredt tilgængeligt binyrebark-hormon har vist sig i stand til at redde patienter, der er alvorligt syge med covid-19.

Britiske forskere siger tirsdag, at præparatet dexamethason har været testet på 2000 mennesker og er et gennembrud i behandlingen af sygdommen, der forårsages af coronavirus.

I et forsøg viste behandling med midlet, at en tredjedel af de mest alvorligt syge med covid-19 overlevede.

Resultaterne af forsøget er udgivet tirsdag af et hold af forskere fra Oxford Universitet.

Har opbygget store lagre

Dexamethason er ifølge nyhedsbureauet Reuters det første præparat, som viser tegn på at mindske dødeligheden blandt svært syge coronapatienter.

Derfor vil Storbritannien med det samme tage midlet i brug i større omfang, siger sundhedsminister Matt Hancock.

Ifølge Hancock begyndte Storbritannien at opbygge lagre med midlet for tre måneder siden, da man kunne se et potentiale i det.

- Vi arbejder med sundhedsvæsenet på, at standardbehandlingen af covid-19 indbefatter dexamethason fra i eftermiddag.

Britiske forskere siger, at præparatet dexamethason har været testet på 2000 mennesker og er et gennembrud i behandlingen af sygdommen, der forårsages af coronavirus.

Dansk ekspert: Spændende

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimental virologi, har ikke selv set de nye resultater af forsøgene med dexamethason.

- Jeg ved, man har debatteret brugen af dexamethason meget intensivt. Jeg er meget spændt på at se, hvilke grupper de har behandlet og hvilke resultater, de har fået ud af det. Det lyder vældig spændende.

- Hvis resultaterne er gode, bør vi selvfølgelig overveje, om det er noget, vi skal tage op herhjemme. Det er godt, at forskellige lande tester forskellige stoffer, og så pooler vi efterfølgende data og trækker de bedste erfaringer ud, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Dexamethason bruges allerede i en række forskellige behandlinger i Danmark.

Godt nyt for fattige lande

Ifølge forskerne fra Oxford Universitet bør midlet straks blive et standardelement i behandlingen af alvorligt syge coronapatienter.

- Disse resultater viser, at hvis patienter, som har covid-19 og er i respirator eller får tilført ilt, får dexamethason, så vil det redde liv. Og det vil gøre det med bemærkelsesværdigt lave udgifter, siger Martin Landray, professor ved Oxford Universitet.

Blandt patienter uden behov for respirator var der ingen synlige fordele ved behandling med dexamethason.

Resultaterne med det billige dexamethason er særlig godt nyt for patienter i fattige lande, hvor dyrere præparater ikke er tilgængelige.