Coronavirus

Kina sætter ind for at kvæle nyt coronaudbrud: Virussen kommer fra Europa

Kina mener, at den nye smitte stammer fra udlandet. Teorien er, at importeret laks har bragt smitten til fødevaremarked.

De næste tre dage bliver afgørende for, om det lykkes at holde et nyt udbrud af coronavirus i Beijing under kontrol.

Det siger Kinas ledende epidemiolog, Wu Zunyou, efter flere end 100 mennesker er blevet smittet omkring et stort fødevaremarked i den kinesiske hovedstad.

- Forholdsreglerne i Beijing er rettidige og effektive. Hvis ikke antallet af nye tilfælde stiger betydeligt, så kan man gå ud fra, at epidemien har stabiliseret sig på dette niveau, siger Wu Zunyou ifølge Hongkong-avisen South China Morning Post.

Den nye smittespredning er opstået omkring fødevaremarkedet Xinfadi, der forsyner en stor del af Beijings befolkning med frugt og grøntsager, men som også har en stor afdeling med fersk kød, fisk og skaldyr.

De kinesiske myndigheder frygter det værste.

Søndag udtalte vicepremierminister Sun Chunlan ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhua, at i betragtning af, hvor mange mennesker der har været på markedet, så er risikoen for smittespredning "meget høj".

Boligområder spærret af

Det har fået Beijings myndigheder til at tage drastiske forholdsregler i brug. De lokale myndigheder i distriktet, hvor Xinfadi-markedet ligger, har forberedt befolkningen på, at det kommer til at minde om "krigstilstand", skriver CNN.

Xinfadi-markedet blev lukket lørdag, og 11 boligområder, der ligger omkring markedet, er spærret fuldstændigt af med hegn. Ingen må komme ud eller ind, alle indbyggere skal indrapportere deres temperatur hvert døgn, og alle får deres mad og andre fornødenheder leveret til hegnet.

Indendørs sport og underholdning er blevet lukket i hele byen, og mange skoler, der ellers stod overfor at genåbne, har fået besked på at forblive lukkede. Taxaer og bustjenester har fået forbud mod at køre passagerer ud og ind af Beijing-området, skriver South China Morning Post.

Desuden har myndighederne indledt en massiv testning af byens befolkning. Flere end 76.000 mennesker blev testet søndag, hvoraf 59 blev testet positive, fortalte bystyrets talsmand Xu Hejian på en pressekonference mandag.

Desuden har bystyret kontaktet 200.000 mennesker, der skal testes, fordi de har besøgt markedet,

- Det er en ekstraordinær tid, som talsmanden udtrykte det på pressemødet.

Enkelte tilfælde fra udlandet

Kina har længe fortalt omverdenen, at man havde fået coronasmitten under kontrol. I to måneder har Kina ifølge de officielle tal kun registreret smittetilfælde, der kom fra udlandet.

Men fredag fandt man omkring Xinfadi-markedet for første gang i månedsvis en person, der var smittet lokalt.

De kinesiske myndigheder understreger, at den coronasmitte, der nu er fundet i Beijing, ikke har helt samme dna-profil som den, der udsprang fra Wuhan tidligere på året.

- Gennem tests har vi fundet ud af, at denne virus kommer fra Europa. De foreløbige undersøgelser tyder på, at det hænger sammen med import. Men det er usikkert, hvor virus stammer fra. Det kan være inficeret fisk eller kød, eller det kan stamme fra mennesker, der har været på markedet, siger Yang Peng fra Beijings sundhedsmyndigheder til tv-stationen CCTV.

Virus på et skærebræt

På Xinfadi-markedet er der fundet coronavirus på et skærebræt, der er brugt til at opskære importeret laks, og det har samlet mistanken om opdrættet laks fra udlandet.

- Vi ved stadig ikke, om mennesker har givet virus videre til laks, eller om laks har haft virusset først, siger Zeng Guang fra den nationale sundhedskommission ifølge nyhedsmediet Bloomberg.

Uanset hvad, har myndighederne udsendt en advarsel om, at man ikke bør spise rå laks eller importerede fisk og skaldyr i det hele taget.

Teorien om, at importeret laks skulle spille en central rolle bliver modtaget med skepsis i udlandet. For eksempel i Norge, hvis vigtige eksport af laks til Kina er gået helt i stå på grund af teorien.

- Det er lidt svært at forestille sig, hvordan en laks kan bringe coronavirus til Kina, siger den ansvarlige for den norske indsats mod coronasmitten, Espen Nakstad, til den norske tv-kanal NRK.

WHO: "En hypotese"

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har modtaget meldingen om det nye udbrud i Beijing med bekymring.

- Beijing er en dynamisk storby. Alene det vækker bekymring. Bekymringen afspejles også i de kinesiske myndigheders indsats, siger WHO-direktør Michael Ryan.

Han understreger ifølge BBC, at mistanken til importeret laks kun skal opfattes som "en hypotese".