Udland

Ansat på alarmcentral kontaktede chef under Floyd-anholdelse: - Kald mig stikker, hvis du vil

Politimyndighederne har også frigivet et opkald til alarmcentralen fra en brandmand, der kom gående forbi.

En kvindelig ansat på alarmcentralen i den amerikanske by Minneapolis var så bekymret over måden, som anholdelsen af George Floyd foregik på, at hun ringede til sin overordnede.

Det fremgår af udskriften af en telefonsamtale, som byens politimyndigheder mandag har frigivet, skriver flere internationale medier, herunder CNN og Sky News.

Den ansatte, som ikke er blevet navngivet, overværede anholdelsen, mens den skete, igennem en af betjentenes kameraer.

- Du kan kalde mig en stikker, hvis du vil, men kameraerne kører i forbindelse med 320’s (patruljen, red.) opkald. Jeg ved ikke, om de var nødt til at bruge magt eller ej, men de tog noget ud af bagenden af politibilen, og de sad alle ovenpå den her mand. Så jeg ved ikke, om de har brug for dig eller ej, men de har ikke sagt noget til mig, siger den ansatte på optagelsen.

Den overordnede siger efterfølgende:

- Ja. De har ikke sagt noget til mig. Medmindre det bare er en takedown (nedtagning, red.), som ikke tæller, men jeg finder ud af det, siger personen.

I USA skal overordnede underrettes, hvis politiet bruger magt, som involverer en skade - medmindre der, som den overordnede påpeger, er tale om brug af magt i forbindelse med, at en person bliver lagt på jorden uden at komme til skade.

Herefter siger den ansatte på alarmcentralen:

- Intet problem. Vi har aldrig mulighed for at se det, så når vi ser det, er vi ligesom ”whoa, uh, godt så. Det er lidt anderledes. Ok. Tak".

Brandmand: - De dræbte ham

Samtalen mellem de to ansatte er ikke den eneste, som byens politimyndigheder har frigivet. Også flere opkald fra vidner på stedet viser, at folk var forfærdede over betjentens hårdhændede behandling af George Floyd.

En af vidnerne, der ringede til alarmcentralen, var en unavngiven brandmand, der ikke var på vagt.

- Jeg har bogstaveligt talt lige set betjente ikke tage en puls eller gøre noget som helst for at redde en mand. Og jeg er selv en nødbehandler, og jeg har det bogstavelig talt på kamera. Jeg var tilfældigvis på en gåtur, og så denne mand. Dette ... De dræbte ham, oplyser brandmanden på optagelsen, skriver CNN.

En anden person, der også ringede til alarmcentralen, oplyser, at en betjent ”dræbte denne fyr, som ikke modsatte sig anholdelsen."

- Han havde stort set hans knæ på fyrens hals hele tiden. Jeg ved ikke, om fyren er død, men han reagerede ikke, da ambulancen kom, og betjenten, som lige var her, har forladt stedet – ham, der faktisk myrdede manden foran alle.

I USA er det også påkrævet, at en betjent bliver på stedet, indtil en overordnet ankommer, hvis en person er kommet til skade efter brug af magt.

Dødsfald sparkede gang i demonstrationer over hele verden

Anholdelsen af George Floyd udspillede sig 25. maj, efter han ifølge en butiksindehaver forsøgte at betale med en falsk 20-dollar-seddel.

Videooptagelser fra både politiets egne kameraer og vidner viser, hvordan betjente til sidst sad oven på ham under anholdelsen, mens George Floyd flere gange sagde, at han ikke kunne trække vejret.

En af betjentene, Derek Chauvin, pressede sit knæ ned mod George Floyds hals i otte minutter og 46 sekunder, viser videoptagelser.

George Floyd afgik efterfølgende ved døden, hvilket har forårsaget voldsomme demonstrationer i USA og flere andre steder i verden. Han blev begravet 9. juni.

De fire betjente, som var involveret i anholdelsen, er alle blevet fyret og sigtet i sagen.