Udland

20 soldater tævet til døde i strid om ubeboeligt grænseland

Kampen om kontrol over Kashmir-provinsen er blusset op igen langs den grænse, som parterne aldrig er blevet enige om.

20 indiske soldater er blevet dræbt i kamp mellem indiske og kinesiske soldater på den omdiskuterede grænse mellem de to lande i Kashmir.

Ifølge det kinesiske medie Global Times er der også tab på kinesisk side, men der er ikke offentliggjort nogen detaljer.

Meget usædvanligt fortæller indisk militær, at parterne ikke skød på hinanden under dagens sammenstød. BBC citerer lokale medier for, at de indiske soldater blev tævet til døde.

Grænsedragningen i Kashmir er omstridt, først og fremmest mellem Indien og Pakistan. Men også mellem Indien og Kina har uenigheder om grænsen givet anledning til flere krige og væbnede sammenstød.

I Kashmir-provinsen har både Indien, Pakistan og Kina kontrol med en del af området – men fastholder, at de har krav på overherredømmet over større landområder.

Men konflikten mellem Indien og Kina gælder også Indiens østligste hjørne, hvor de to lande aldrig er nået til enighed om en endelig grænsedragning i de uvejsomme og stort set ubeboede bjerge.

Kaster med sten i TV-nyhederne

Netop for at undgå væbnede sammenstød og militær optrapning optræder begge landes soldater ofte ubevæbnede, når de står lige over for hinanden.

Det har de også gjort de sidste uger, hvor fjendtligheden mellem parterne er bygget op. Det har dog ikke forhindret dem i at udkæmpe små slag, hvor de råber fornærmelser efter hinanden, smider med sten og slås med de bare næver.

Disse hidsige kampe har været vist flere gange på indisk tv inden for de seneste uger, fortæller nyhedsbureauet AP.

Grænsekrig i 1962

De to lande udkæmpede en decideret krig i 1962, da Kina rykkede ind og besatte dele af Kashmir. Krigen endte med, at Kina annoncerede en våbenhvile og tog kontrol over den østlige del af Kashmir. Parterne nåede aldrig til enighed om en grænsedragning, men etablerede ’Line of Actual Control’ (LAC), som i praksis viste, hvortil de to parter havde kontrol.

Siden er stridighederne flere gange blusset op. Senest i 2017, da et kinesisk vejbyggeri på et omdiskuteret bjergplateau førte til en indisk reaktion. Også ved den lejlighed sloges soldaterne uden at bruge skydevåben.

Det er dog lykkedes de to atommagter at forhindre, at grænsekonflikterne igen er blusset op til deciderede krigshandlinger – blandt andet takket være politikken om at konfrontere hinanden ubevæbnet. Det seneste skyderi fandt sted i 1975, hvor fire indiske soldater blev dræbt i et bjergpas i det østlige Indien.

Militære forstærkninger

Konflikten er blusset op igen i år, efter Indien har anlagt en vej og landingsbaner tæt på LAC-linjen i Kashmir. Det har Kina opfattet som en optrapning, og begge parter har flyttet store militære forstærkninger tæt på LAC-linjen. Her har de oprettet forsvarsstillinger med pansrede køretøjer og artilleri, der ligger over for hinanden med nogle få hundrede meters afstand.

- Indisk militær har krydset grænselinjen to gange og provokeret og angrebet kinesiske soldater. Det førte til en alvorlig fysisk konfrontation, siger Zhao Lijian, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium.

Indien siger til gengæld, at den aktuelle strid begyndte i maj, da kinesiske soldater krydsede LAC-linjen og oprettede nye grænseposter på den indisk kontrollerede side.

Trods opmarcheringen af tungt militært materiel, så fastslår begge parter, at dagens sammenstød kun blev udkæmpet med sten og knytnæveslag.