Udland

Trump straffer Tyskland for Nato-bidrag: Vil trække 9500 soldater ud af landet

Den amerikanske præsident har længe kritiseret en lang række Nato-medlemslande for ikke at bidrage nok til forsvarsbudgettet.

USA's præsident, Donald Trump, vil trække 9500 amerikanske soldater ud af Tyskland.

Det siger præsidenten ifølge nyhedsbureauet Reuters på et pressemøde mandag.

Årsagen er efterhånden en gammel traver, for den amerikanske præsident har siden 2017 opponeret imod, at en række Nato-lande, herunder Tyskland, ikke bidrager med nok til alliancen.

Medlemslandene har aftalt at arbejde hen mod et bidrag på 2 procent af BNP, men Tyskland smider kun 1,35 procent i puljen.

Derfor vil USA altså nu fjerne sine tropper, og de kommer ikke tilbage, før det tyske bidrag når de 2 procent, lyder det fra præsident Trump.

Trump skrev brev til Løkke

Også Danmarks bidrag til alliancen er ved flere lejligheder blevet kritiseret af den amerikanske partner.

I sommeren 2018 skrev Donald Trump et brev til daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og beklagede sig over det nuværende danske udgiftsniveau.

- Vi anerkender, at Danmark er i gang med at øge forsvarsudgifterne. Men der er stadig ingen forklaring på, hvorfor USA fortsat skal bruge flere ressourcer på Europas forsvar, når kontinentets økonomier, heriblandt Danmarks, har det godt. Der er en stigende frustration over, at nogle allierede ikke har leveret, hvad de har lovet, skrev Donald Trump.

- Det vil blive sværere og sværere at retfærdiggøre over for amerikanske borgere, hvorfor nogle lande igen og igen undlader at leve op til vores fælles aftalte mål, fortsatte præsidenten.

Mette Frederiksen gav flere kampfly

I starten af 2019 besluttede et flertal i Folketinget at øge forsvarsbudgettet med yderligere 4,5 milliarder kroner inden 2024, så det ville udgøre 1,5 procent af BNP mod det daværende 1,3 procent.

Siden har den danske statsministerpost skiftet hænder, og i december 2019 mødtes Mette Frederiksen (S) med Trump under et Nato-topmøde i London.

Her tilkendegav hun, at der var et ønske om, at Danmark bidrog med flere kampfly, og at vi derfor ville stille yderligere fire til rådighed for Nato-styrken.

Siden 2013 er det danske bidrag steget fra 1,23 til 1,32 procent af BNP i 2019.

Der er mandag aften ikke kommet nogen tysk reaktion på Donald Trumps udmelding.