Coronavirus

Mallorca byder tyske turister velkommen igen - men det bliver en noget anderledes ferie, end de er vant til

Ifølge TV 2s korrespondent i Spanien er det altafgørende for landets økonomi, at turisterne kommer igen nu.

Mens danskerne stadig må se langt efter sydens sol, så kan tyskerne fra i dag nyde et glas sangria og tage sig en dukkert på den spanske ferieø Mallorca.

Spanien og Tyskland har nemlig oprettet en 'turistkorridor', så tyskerne som et forsøg kan komme til De Baleariske Øer - Mallorca, Menorca og Ibiza - inden der bliver åbnet op for feriegæster fra resten af Europa 21. juni.

Som eneste undtagelse vil den spanske grænse til Portugal være lukket indtil 1. juli.

Derfor er det forventet, at omkring 10.900 tyskere om bord på 47 fly fra store dele af Tyskland vil ankomme til ferieøerne i løbet af de næste par dage.

De fleste skal bo på Mallorca, men der vil også være otte fly, der lander på Ibiza og ét på Menorca. Gæsterne skal opholde sig mindst fem dage på øerne, skriver The Guardian.

Et anderledes Mallorca

TV 2s korrespondent i Spanien, Jeppe Krogager, befinder sig i Palma på Mallorca, hvor de første tyske turister, som kommer fra Düsseldorf og Frankfurt, forventes at lande i løbet af formiddagen.

Han fortæller, at de spanske myndigheder har udsendt en lang liste med regler, inden øerne åbnes for turister.

- At være turist på Mallorca bliver noget anderledes, end man er vant til. For eksempel skal alle gå med mundbind i offentligheden og der er, som mange ellers forbinder Mallorca med, ingen buffetter på hotellerne. Her vil der kun blive tallerkenserveret, fortæller han.

De tyske turister behøver dog ikke at blive testet for coronavirus, og de er også undtaget fra den obligatoriske to-ugers karantæne. Ved ankomst skal de til gengæld udfylde en helbredsattest, have deres temperatur målt og give myndighederne deres kontaktinformationer og adressen på det sted, hvor de skal bo.

Hvis de udvikler symptomer på covid-19, vil der blive sendt et hold af sundhedspersonale afsted for at teste dem. Samtidig har de spanske myndigheder sørget for, at de står hotellejligheder parat, hvor eventuelt smittede kan blive isoleret, fortæller Jeppe Krogager.

Desperate

Selv om Spanien potentielt åbner landet op for nye smittede, så virker de lokale trygge ved situationen.

- De tyske turister kommer fra områder i Tyskland, hvor smittetallet er lig deres eget, og dermed er de i samme situation. Generelt frygter folk mere for de økonomiske konsekvenser af ikke at lukke turister ind igen end nye udbrud af smitte, siger Jeppe Krogager og fortsætter:

- Spanierne er desperate efter at få turisterne tilbage. De Baleariske Øer lever næsten 100 procent af turister, og flere, som jeg har talt med, siger, at det er altafgørende, at turisterne kommer tilbage nu, hvis man som det mindste skal have dækket sine udgifter i år og komme ud af denne her krise med skindet på næsen.

Derfor må tyskerne komme ind

Når det lige netop er tyskerne, der er blevet udpeget som forsøgspersoner i genåbningen af Spanien, så er det for det første, fordi Tyskland er det land, der sender flest turister afsted til øgruppen. For det andet er det, som tidligere nævnt, fordi smittetallet i Tyskland og på de Baleariske Øer, er det samme, skriver The Guardian.

De Kanariske Øer står over for et lignende projekt, hvor de byder 9.300 tyske turister velkommen i den sidste halvdel af juni. Her ønsker myndighederne dog, at alle, der ankommer til øgruppen, skal være testet for covid-19 inden ankomst.

Ifølge The Majorca Daily Bulletin har flere - særligt briter - henvendt sig for at høre, om man ikke bare kan rejse til de spanske øgrupper via Tyskland. Men ifølge mediet er svaret et klart nej. Der er ingen smuthuller i luftbroen fra Tyskland, da det kun er personer med tysk pas, der kommer ombord på flyene.

Sidste fase

Spanien har været under strenge corona-restriktioner siden 14. marts. Fra mandag går mere end 70 procent af Spanien dog ind i sidste fase af genåbningen af landet. Kun hovedstaden Madrid og Barcelona, som er to af de hårdest ramte områder, forbiler i fase tre - den næstsidste fase - sammen med dele af regionen Castilla y Léon og den catalanske provins Lleida.

Covid-19 har kostet mere end 27.000 personer livet i Spanien, der har registreret flere end 242.000 smittede.