Lukkede grænser kan skabe dybe sår, siger Sveriges udenrigsminister

Den svenske udenrigsminister Ann Linde er bekymret for, at det nordiske samarbejde bliver skadet af Danmarks og Norges lukkede grænser.

På grund af coronakrisen har svenskere i nu tre måneder ikke kunnet rejse ind i Danmark og Norge, med mindre de har et anerkendelsesværdigt formål.

Vel at mærke selv om danskere og nordmænd hele tiden har kunnet rejse den anden vej

Det får Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, til at kritisere grænsepolitikken i de to nordiske nabolande.

- Jeg er bekymret for, hvor længe vi vil have disse sår. I flere regioner er der blevet samarbejdet siden 1950'erne. Pludselig er der rivalisering og modvilje mellem folk, der ikke før var adskilt af grænser. Jeg kan blive dybt bekymret for, hvilken virkning det får, siger Linde i et interview i Dagens Nyheter.

I interviewet anerkender hun, at Sverige samlet set har været ramt hårdere af coronapandemien, men hun fremhæver, at der er lokale forskelle.

- I grænseområderne er det slet ikke som i Stockholm. I København er der betydeligt flere døde end i Skåne. Hvis man sammenligner, har Skåne klaret sig godt, hvorimod København har klaret sig dårligt, siger Ann Linde, der mener, der nærmest har "indfundet sig en stemning som ved en landskamp om den her virus".

Ifølge en opgørelse fra DR med opdaterede tal fra 10. juni var der 10. juni 46,3 dødsfald per 100.000 indbygger i Sverige og 10,2 dødsfald per 100.000 indbygger i Danmark.

I Region Skåne var der 16,1 dødsfald per 100.000 indbygger i Region Skåne og 18,8 dødsfald per 100.000 indbygger i Region Hovedstaden.

Kofod i dialog om en løsning

Det var i midten af marts, at både Danmark og Norge lukkede deres grænser på grund af den nye coronavirus, men fra 15. juni åbner de to lande igen grænserne for hinanden og flere andre lande - men svenskerne er fortsat ikke velkomne.

Herhjemme fraråder Udenrigsministeriet også fortsat alle ikke-nødvendige rejser til Sverige frem til foreløbig 31. august.

Regeringen har dog samtaler med Sverige om at åbne grænserne inden da.

Det sagde Jeppe Kofod til DR torsdag:

- Vi har dialog med blandt andet Sverige og Finland og selvfølgelig også med andre europæiske lande om, hvordan vi kan åbne op på en forsvarlig måde.

"Ulykkelig situation"

Det er langt fra første gang en prominent svensk politiker kritiserer den danske grænsepolitik.

Lunds borgmester, Philip Sandberg, har tidligere skrevet et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S) om, at samarbejdet i Øresundsregionen er alvorligt truet.

- Ikke kun kortsigtet, men frem for alt langsigtet, da lysten til at tage et arbejde på den anden side af grænsen falder kraftigt, står der i brevet.

Den svenske minister for nordiske anliggender, Anna Hallberg, har ligeledes kritiseret forskelsbehandlingen i landenes grænsepolitik.

- Jeg har påtalt tydeligt, at diskriminering af Sverige ikke er acceptabelt, sagde Anna Hallberg til Sydsvenskan og kaldte det for en "ulykkelig situation".

I alt er 597 registreret døde med covid-19 i Danmark, mens der i Sverige er bekræftet 4874 døde.