Amerikansk by på størrelse med Aalborg har haft 19 politidrab på ti år

Den dræbte deltog i uroen efter George Floyds død, da han blev skudt. Politiet i byen har et ry for igen og igen at skyde og dræbe unge mænd.

Justitsministeriet i Californien vil nu undersøge politiet i byen Vallejo, efter at en lokal betjent 3. juni skød og dræbte en ung ubevæbnet mand ved navn Sean Monterrosa. Det skete midt under urolighederne efter drabet på George Floyd, der fandt sted i Minneapolis, Minnesota.

Politiet i Vallejo har i forvejen et blakket ry efter at have skudt og dræbt 19 mennesker i løbet af de sidste ti år, og drabet på Monterrosa gav således anledning til nye demonstrationer og optøjer i byen.

Nu siger Californiens justitsminister, Xavier Becerra, at ”en undersøgelse og nye reformer” skal genskabe tilliden til politiet hos byens befolkning.

- Vores lokalsamfund er mest trygt, når politistyrken kan opbygge offentlighedens tillid gennem ordentlige principper, rutiner og træning, sagde justitsministeren.

Dræbt efter plyndring

Drabet på den 22-årige Sean Monterrosa, der er af latinamerikansk afstamning, skete en nat, hvor uroen efter drabet på George Floyd havde sat byen på en anden ende. Politiet fik en anmeldelse om, at et apotek i byen var ved at blive plyndret og kørte til stedet, skriver avisen San Francisco Chronicle.

Da politiet kom frem, hoppede en gruppe unge mænd i al hast ind i to biler og flygtede fra stedet. Undervejs påkørte de patruljebilen, så dens airbags blev udløst.

Sean Monterrosa var tilsyneladende med i gruppen af unge mænd, men nåede ikke med ind i en af de to flugtbiler.

Knælede med hammer i lommen

I stedet valgte han at stoppe op og knæle på parkeringspladsen, hvorefter en af betjentene i bilen affyrede fem skud gennem patruljevognens siderude og dræbte Sean Monterrosa.

Ifølge byens politimester, Shawny Williams, skød betjenten, fordi Sean Monterrosa ”holdt noget, der lignede et våben”.

Den forklaring henviste til, at der stak noget ud af lommen af hans sweatshirt. Det lignede ifølge politiet skæftet på et skydevåben.

Men det viste sig senere, at det var en hammer.

Politiet har skudt mange

Når drabet på Sean Monterrosa har vakt så stor opmærksomhed, så skyldes det, at politiet i Vallejo har en historie med flere opsigtsvækkende skuddrab.

Byen har 122.000 indbyggere og er dermed på størrelse med Aalborg, men den har registreret 19 tilfælde siden 2010, hvor politiet har skudt og dræbt civile borgere.

Ifølge avisen The Guardian er en del af forklaringen, at den tidligere skibsværftsby nord for Oakland i San Francisco-bugten er økonomisk presset og blandt andet har erklæret konkurs i nogle år efter finanskrisen i 2008.

Det førte næsten til en halvering af byens politistyrke, og at byen i flere tilfælde har ansat betjente, der har forladt politistyrken i større nabobyer efter disciplinærsager, skriver The Guardian. Det har skabt en gruppe af betjente, som lokale aktivister har givet øgenavnet 'The Fatal 14' ('de skæbnesvangre 14', red.).

Den gruppe betjente har været involveret i en uforholdsmæssig stor del af byens politiskyderier – og har kostet den økonomisk trængte by mere end syv millioner af dollars i erstatningsbeløb efter skuddrabene.

Betjenten, der dræbte Sean Monterrosa, har eksempelvis været involveret i fire skyderier indenfor de seneste fem år.

55 skud fra seks betjente

Skyderiet, der for alvor gjorde Vallejo berygtet i USA, var drabet på den 20-årige Willie McCoy i februar 2019.

Den 20-årige rapper var enten bevidstløs eller faldet i dyb søvn i drive in køen til fastfoodrestauranten Taco Bell og sad bag rattet med motoren kørende og et skydevåben i sit skød.

Politiet blev tilkaldt, da Taco Bells personale ikke kunne vække ham, og seks betjente troppede op.

De forsøgte først at åbne bilen og få fat i skydevåbnet, men bildørene var låst. På et tidspunkt gjorde Willie McCoy en bevægelse med den ene arm. Det er svært at se på optagelserne på betjentenes kropskameraer, om den tilsyneladende sovende mand blot ville klø sig, eller om han greb ud efter våbnet.

Det fik de seks betjente til åbne ild, og de affyrede ifølge en opgørelse 55 skud i løbet af fire sekunder og dræbte Willie McCoy på stedet.

- Optagelserne viste, at hr. McCoy tilsyneladende sov i adskillige minutter, og at han blev skudt ti sekunder efter, at han begyndte at røre på sig. Det er uklart, om han greb ud efter våbnet, skrev New York Times efter drabet.

"Et eksempel"

En efterfølgende undersøgelse af drabet beordret af bystyret nåede frem til, at skyderiet var ”berettiget”.

Siden har Willie McCoys familie kæmpet for at få politiet gjort ansvarlig for drabet. Og familien byder det velkomment, at myndighederne nu – efter drabet på Sean Monterrosa – er parat til et gennemføre en nærmere undersøgelse af politiet i Vallejo.

- Måske kan Vallejo blive et eksempel på, hvordan man kan genoprette en politistyrke, siger Willie McCoys bror Kori McCoy til tv-stationen NBC News.