Udland

27-årig sort mand tog ud for at hente fastfood - en time senere lå han livløs skudt af politiet

Et drab på en sort mand under en anholdelse har på ny vakt vrede i USA. Men sagen adskiller sig fra andre sager om politidrab, mener analytiker.

Personalet på fastfoodrestauranten Wendy’s i Atlanta, Georgia, i USA havde forgæves forsøgt at vække den 27-årige sorte mand Rayshard Brooks.

Klokken var 22.30 fredag aften, og i en ordentlig brandert var Brooks faldet i søvn bag rattet i sin bil midt i restaurantens indkørsel.

Nu blokerede han drive-in-køen for de andre kunder, og restaurantpersonalet så sig nødsaget til at ringe til politiet.

Under en time senere lå Rayshard Brooks livløs på fastfoodrestaurantens parkeringsplads. Han døde senere af sine kvæstelser på hospitalet.

Hændelsen har fået den lokale politichef til at trække sig og fået byens borgere i gaderne.

Kritikere ser episoden som endnu et eksempel på urimelig politivold mod USA's sorte befolkning.

Men hvordan kunne det gå så galt kun tre uger efter, at George Floyd døde under en anholdelse i Minneapolis?

Bliver skudt under flugt

Det var betjent Devin Brosnan, der rykkede ud til Wendy's-restauranten og fik vækket den sovende Brooks. Han dirigerede bilen over på restaurantens parkeringsplads.

Brosnan fornemmede, at en eventuel anholdelse af Brooks kunne blive en udfordring og bad om assistance.

- Det tog en del minutter at vække Brooks op. Han lugter temmelig kraftigt af alkohol og virker påvirket, men han siger, han kun har fået én genstand, forklarede Brosnan sin tilkaldte kollega Garrett Rolfe, inden de to betjente går over til den påvirkede Brooks.

Herfra gik det helt galt.

Trussel med strømpistol udløser dræbende skud

Alkoholtesten af Brooks viste, at han var for fuld til at køre bil, og da betjentene forsøgte at give Brooks håndjern på, rev han sig fri.

Brooks blev flået ned på jorden, men i faldet rev han de to betjente med.

Betjent Brosnan forsøgte at lamme Brooks med en strømpistol, men i stedet fravristede Brooks ham pistolen.

De næste tyve sekunder tumlede de tre mænd rundt på parkeringspladsen, inden det lykkedes Brooks at undslippe politiet.

Den anden betjent, Garrett Rolfe, affyrede sin strømpistol mod Brooks, der ufortrødent fortsatte sit løb.

I sin flugt vendte Brooks tilsyneladende sin strømpistol mod betjentene, hvilket fik politiet til at udløse en række skud mod den sorte mand.

Han blev ramt flere steder i ryg og benet, inden han faldt til jorden.

Episoden kan ses herunder. Advarsel om voldsomme billeder.

Politichef har trukket sig

Fredagens episode har fået borgerne i Atlanta til at rase i en række demonstrationer, hvor de bærer skilte med Rayshard Brooks' navn side om side med George Floyd-skilte.

Samtidig satte demonstranter lørdag aften ild til Wendy's-restauranten og spærrede en af byens store motorveje af.

Politichefen i Atlanta har siden trukket sig fra sin post, og betjenten, der skød Brooks, Garrett Rolfe, er blevet fyret.

- Der er en klar sondring mellem, hvad du kan gøre, og hvad du bør gøre. Jeg mener ikke, at dette var en berettiget anvendelse af dødbringende magt, sagde borgmesteren lørdag på et pressemøde.

En af advokaten for Brooks' efterladte Chris Stewart er heller ikke i tvivl om, at politiet overreagerede.

- Du må ikke skyde nogen, med mindre de peger en pistol mod dig. Selv hvis Brooks havde skudt med strømpistolen mod betjentene, er det ikke et dødeligt våben, siger han.

Analytiker: Vi er i en gråzone, vi ikke var i med George Floyd

Ifølge TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er det ligefor at sammenligne Brooks-drabet med den opsigtsvækkende sag om George Floyds død.

- En sort mand ender med at blive dræbt af politiet. Så på den måde er der en lighed mellem George Floyd og Rayshard Brooks. Begge dødsfald spiller ind i en større fortælling, som har vundet frem i de forgange uger, som primært handler om politivold og raceulighed, siger han.

Alligevel mener Mirco Reimer-Elster, at politiets håndtering i sagen fra Atlanta ikke umiddelbart kan fordømmes lige så hårdt som ved George Floyd-anholdelsen. Dertil er de konkrete situationer for forskellige, siger han.

- Man kan diskutere, om betjentene skulle have skudt Brooks i benet. Og som udgangspunkt burde det ikke være en dødsdom at sove en brandert ud foran et fastfood-sted. Men vi taler jo konkret om en beruset mand, der modsætter sig politiets anholdelse, og som så stjæler en politimands strømpistol og tilsyneladende retter den mod vedkommende, mens han løber væk.

- Igen kan man diskutere proportionaliteten i betjentens magtanvendelse. Men det er ikke svært at se, hvorfor betjenten følte sig truet i situationen. Og dermed er vi som minimum i en gråzone, som vi ikke var med George Floyd. Men det forhindrer selvfølgelig ikke historien i at få sin egen dynamik, som kan være isoleret fra de faktuelle forhold, siger USA-analytikeren.

Demonstrationer på tredje uge

I USA såvel som mange andre af verdens store byer har der de seneste tre uger været protester imod politivold og systemisk racisme i kølvandet på drabet på George Floyd under en brutal anholdelse 25. maj.

Her knælede en hvid betjent ved navn Derek Chauvin på George Floyds hals i knap ni minutter, imens Floyd gentagne gange fremstammede, at han ikke kunne trække vejret.

Først blev Derek Chauvin fyret, dernæst sigtet for drab, og siden er sigtelsen skærpet til forsætligt drab. Hvis Chauvin bliver kendt skyldig i alle anklager, risikerer han op til 40 års fængsel.

Herhjemme har der også været demonstrationer, som den danske organisation Black Lives Matter Danmark har afholdt i både København, Aarhus, Odense og Aalborg.