Trump opgiver vælgermøde på "betændt" dag

Kritikere er gået skarpt i rette med USA's præsident, efter han havde valgt at holde vælgermøde i Tulsa på en "helligdag".

Donald Trump har foretaget en politisk kovending.

I stedet for som planlagt at holde et vælgermøde fredag 19. juni i Tulsa har præsident Donald Trump ifølge New York Times udsat det til dagen efter.

Det er sket for ikke at komme i karambolage med det, der især for mange af sydstatsbyens sorte indbyggere er en helligdag kaldet Juneteenth, som markerer slaveriets ophør.

Har lyttet til sorte støtter

Selv siger Donald Trump, at han har lyttet til sine afroamerikanske støtter og derfor har valgt at flytte det planlagt vælgermøde.

- Mange har rakt ud og foreslået, at vi flytter mødet af respekt for helligdagen, og det har vi besluttet at gøre, skriver Donald Trump på Twitter.

Vælgermødet i Tulsa var ikke et hvilken som helst af slagsen. For efter en længerevarende pause i valgkampen på grund af coronapandemien har netop Tulsa i Oklahoma været udset som stedet, der skulle genstarte Trumps kampagne frem mod præsidentvalget i november.

Hvorfor er netop Tulsa problematisk?

Timingen kunne næppe have været mere tricky. For på et tidspunkt, hvor USA i forvejen er præget af uroligheder og demonstrationer i slipstrømmen på den brutale anholdelse, der førte til George Floyds død, kunne et vælgermøde i Tulsa 19. juni nemt have været benzin på et ulmende bål.

Baggrunden er historisk. Og et af de kapitler i amerikansk historie, som gør ondt.

Rigtigt ondt.

I 1921 dannede Tulsa rammen om nogle af de værste raceuroligheder i landets historie, da en større gruppe rasende hvide mænd angreb et velhavende område i byen kaldet Black Wall Street og dræbte op imod 300 blev dræbt, mens der blev stukket ild til mere end tusind boliger.

- Det er stedet for et af de mest markante, racistiske overgreb i amerikansk historie, så man kan spørge sig selv, hvorfor i alverden Trump og hans kampagnestab overhovedet havde valgt Tulsa til at begynde med, for det er mildest talt en betændt dag at gøre det på, siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

Ramaskrig en del af planen

Ifølge Mirco Reimer-Elster kan der være en slags omvendt logik i, at Tulsa og datoen 19. juni var udset som tid og sted, hvor Trumps valgparole "Keep America Great" skulle give genlyd, inden turnéen fortsætter videre til staterne Florida, Arizona og North Carolina.

- Ramaskriget er ofte en del af planen, når Trump sætter noget i scene, og han stortrives i den slags "krige". Han og hans stab laver gerne de numre for at skabe debat og få sine egne med sig, fordi de reagerer på oppositionens forargelse, siger Mirco Reimer-Elster.

Reaktionen har da heller ikke ladet vente på sig fra Donald Trumps politiske modstandere.

- Det her er ikke bare et vink til folk, der går ind for hvidt overherredømme, han giver dem en decideret velkomstfest, lød det fra den californiske senator Kamala Harris på Twitter, da Trump annoncerede vælgermødet i Tulsa.

Forestillingen om, at en præsident skulle kunne tale på helligdagen Juneteenth er dog ikke ren utopi. Men det ville kræve en dagsorden, som ligger uden for det, man forbinder med valgkamp.

- Man kunne sagtens forestille sig George W. Bush eller Barack Obama have holdt en forsonende tale om race, men det er no go for en mand som Trump at gøre det. Han har tilsyneladende diskvalificeret sig i den brede befolkning, fordi han i deres optik splitter mere, end han samler, siger Mirco Reimer-Elster.

Mener vælgermøde er en fest

Selvom Donald Trump har fordømt episoden, som førte til George Floyds død under en brutal politiaktion, har præsidenten også afvist, at det er udtryk for systemisk racisme i det amerikanske samfund, og at 99,9 procent af politistyrken er "fantastiske folk".

Inden Donald Trump udsatte det planlagte vælgermøde på Juneteenth, havde han på Fox News forsvaret det kontroversielle valg af dato med, at "et vælgermøde er en fest, og at der ikke var nogen grund til at føle det som noget ubehageligt".

Donald Trump ligger for øjeblikket efter demokraten Joe Biden i meningsmålingerne.

Biden, der nu har samlet nok delegerede til at blive nomineret som præsidentkandidat, er også begyndt at føre valgkamp igen. Han har dog endnu ikke planer om egentlige vælgermøder.

Meldingen om genoptagelsen af vælgermøder kommer, mens det amerikanske samfund så småt er ved at åbne igen efter en omfattende nedlukning, der skulle dæmme op for spredning af coronavirus.

Sundhedsmyndighederne i USA har dog fortsat frarådet store forsamlinger. Eksempelvis ved sportsbegivenheder eller koncerter.

Ifølge Donald Trumps kampagnechef Brad Parscale er der kommet forespørgsler på op imod 300.000 adgangstegn til vælgermødet i Tulsa, Oklahoma.