Udland

Satte grænsepost forkert - og så blev nabolandet invaderet

Polsk grænsepoliti har været forstærket med militær på grund af coronakrisen. Ikke med ubetinget succes. Odd Andersen / Ritzau Scanpix

Polen har indrømmet at have fumlet med grænsedragningen over for Tjekkiet, hvor indbyggere kortvarigt blev afvist af en fremmed magt.

Når coronapandemien pludselig stiller nye krav om lukkede grænser, kan der gå kuk i lov og orden og grænser.

Det må polsk militær sande, efter at man ved en fejl er kommet til at invadere tjekkisk territorium, skriver CNN.

Polens forsvarsministerium har indrømmet at have invaderet nabolandet ved en fejl, der udspillede sig i slutningen af maj.

- Grænseposten blev stillet forkert ved en fejl og ikke en bevidst aktion. Den blev rettet øjeblikkeligt og sagen blev løst - også fra tjekkisk side, skriver Polens militær til CNN i en erklæring.

Episoden skete ved byen Pielgrzymow i det sydlige Polen. Det er et relativt øde område og grænsen er normalt markeret af en ubefærdet vej, som går mellem de to lande, der begge hører under EU og derfor normalt ikke har grænsekontrol.

Blev afvist på vej til kirke

De polske grænsesoldater var udkommanderet på grund af øgede sikkerhedsforanstaltninger forårsaget af coronakrisen. Og de gik så nidkært til værks, at tjekkiske statsborgere blev afvist på deres vej til den lokale kirke.

- Soldaterne fra den polske hær skulle støtte grænsepolitiet på grund af coronapandemien

Til gengæld savner Tjekkiet stadig en forklaring på, hvordan fejlen kunne opstå, lyder det i en udtalelse.

- Vores polske modpart har uofficielt forsikret os om, at det var en misforståelse fra polsk militærs side og at der ikke var nogen fjendtligsindede intentioner bag. Vi afventer dog stadig en formel erklæring fra Polen, siger en talsmand for det tjekkiske udenrigsministerium til CNN.

Polen var ligesom Danmark hurtige til at lukke grænserne mod deres respektive nabolande på grund af coronakrisen.

Historisk har Polen og det daværende Tjekkoslovakiet haft grænsetræfninger som i syvdageskrigen i 1919, hvor man kæmpede om Schlesien-regionen.