Udland

Edderkop opkaldt efter Greta Thunberg

Se flere kendte, der har fået opkaldt et dyr efter sig, i bunden af artiklen.

Den svenske klimaforkæmper Greta Thunberg har fået opkaldt en ny slægt af edderkopper efter sig.

Det skriver flere internationale medier – herunder nyhedsbureauet AFP.

Edderkoppeslægten - Thunberga gen. nov. - er en nyopdaget gruppe af huntsman-edderkopper fra Madagaskar. Arten er blevet beskrevet af den tyske edderkoppespecialist, Peter Jager.

Til kamp for klimaet

Inspirationen til navnet kommer fra Thunbergs kamp for klimaet.

- Den globale opvarmning påvirker alle dele af naturen – inklusive lokal mangfoldighed og edderkopperne på Madagaskar, siger Peter Jager.

Han har tidligere opkaldt en edderkop efter musikeren David Bowie.

En video med en kæmpe edderkop af typen huntsman er gået viralt på Facebook.

Peter Jager håber, at han ved at opkalde edderkoppen efter Greta Thunberg kan få verden til at interesse sig for tabet af biodiversitet på Madagaskar.

Det specielle ved huntsman-edderkopperne er, at de modsat de fleste andre edderkopper ikke fanger deres bytte med spind. I stedet jager de byttet. Den nye slægt af huntsman-edderkopper adskiller sig fra tidligere kendte huntsmans ved måden, hvorpå deres øjne sidder og pletterne på ryggen.

Det er iøvrigt ikke første gang, at Greta Thunberg har fået opkaldt et dyr efter sig. Tidligere har en gruppe videnskabsfolk navngivet en to millimeter lang snegl fundet i skoven på Borneo Craspedotropis gretathunbergae.

Fem dyr opkaldt efter kendte mennesker

 1. Beyonce

  I Queensland, Australien, flyver en helt speciel art af hestebremser - en bestemt slags flue - rundt. Bremsen går under navnet Scaptia beyonceae, og den er opkaldt efter den amerikanske sangerinde Beyonce. Ifølge Bryan Lessard fra Australian National Insect Collection har hestebremsen fået sit navn, "fordi de gyldne hår på fluens mave" mindede ham om Beyonces hår.

 2. Edward Snowden

  Da Edward Snowden besluttede at gå den vej, der skulle gøre ham til verdens mest berømte whistleblower, tænkte han nok ikke over, at han en dag ville få opkaldt en krebseart efter sig. Cherax Snowden lever i Indonesien, hvor den ofte bliver solgt som kæledyr på grund af dens farver. Denne art af krebs kan nemlig både blive orange og grøn-orange.

 3. Johnny Cash

  På et tidspunkt i sin karriere besluttede countrysangeren Johnny Cash sig for at være kendt som The Man in Black. Han ville først begynde at gå i andre farver en sort, når verden var et bedre sted. Med sin beslutning om at gå i sort er det vel på sin plads, at manden bag sangen 'Folsom Prison Blues' har fået opkaldt en sort edderkop efter sig. Aphonopelma johnnycashi lever i 12 amerikanske stater - blandt andet tæt på Folsom Prison i Californien. Edderkoppen kan i øvrigt måle mere end 15 centimeter, når den er spedt helt ud.  

 4. Donald Trump

  - Med dens hår, dens tilstedeværelse i både USA og Mexico og dens skrøbelige levesteder, der kræver bevarelse, så havde jeg ikke andre muligheder end at navngive den efter præsidenten. 

  Sådan lød det, da evolutionsbiologen Dr. Vazrick Nazari i 2017 navngav et møl Neopalpa donaldtrumpi

  Møllet har en vingefang på bare 7-12 millimeter. Derudover er den kendt for sine gyldne hår.

 5. Lemmy Kilmister

  Den nu afdøde frontmand i rockbandet Mötorhead, Lemmy Kilmister, fik i 2017 opkaldt en præhistorisk krokodille efter sig. Lemmysuchus obtusidens levede for omkring 164 millioner år siden i de lavvandede havområder, der senere blev til det, vi i dag kender som Europa. Krokodillen kunne blive op til seks meter lang med et hoved på mere end en meter. Dens tænder var udviklet til at knuse sit bytte - det kunne for eksempel være skildpadder.