Udland

Boris Johnson fordømmer racistiske optøjer i London

Demonstrationer udviklede sig voldeligt i London: Racisme har ingen plads i vores gader, siger Johnson. Daniel Leal-olivas / Ritzau Scanpix

Højreorienterede sang "vi er racister" og kastede med flasker mod politiet i centrum af London, da de lørdag demonstrerede mod Black Lives Matter.

I London var demonstranter fra den yderste højrefløj flere gange i sammenstød med politiet lørdag.

De ultrahøjreradikale grupper mødte op i og omkring Parliament Square i byens centrum.

Officielt for at beskytte historiske statuer, der gennem de seneste dage har været udsat for hærværk, men de angreb også politiet med fyrværkeri, flasker og røgbomber.

Højreorienterede aktivister har samlet sig ved Parliament Square i centrum af London. I baggrunden anes nogle grå plader, der er sat op for at beskytte en statue af tidligere premierminister Winston Churchill.

Mange af de cirka 1000 højreradikale demonstranter var mødt op i fodboldtrøjer, og kaldte sig patrioter.

De sang "England, England" og "Vi er racister", mens de tog opstilling ved siden af krigsveteraner for at beskytte et monument over faldne i krig.

De højreorienteredes angreb på politiet fik Storbritanniens premierminister Boris Johnson til at fordømme urolighederne i den britiske hovedstad.

- Racistiske bølleoptøjer har ingen plads i vores gader. Enhver, der angriber politiet, vil blive mødt med lovens fuld kraft, skrev han på Twitter.

Til kamp for Churchill-statuen

Under de seneste ugers antiracistiske protester er flere monumenter i Storbritannien, der har relation til tidligere tiders britisk slavehandel, blevet overhældt med maling, maltrakteret eller helt fjernet af personer under demonstrationer arrangeret af Black Lives Matter-bevægelsen.

Eksempelvis er en statue af Storbritanniens tidligere premierminister Winston Churchill blevet oversprøjtet med graffiti, og derfor er statuen nu blevet dækket til med plader for at undgå yderligere hærværk.

Winston Churchill var en racist har demonstranter fra Black Lives Matter-bevægelsen skrevet. Hærværket har fået myndighederne til at dække statuen af med plader.

Politiet i London fortæller, at nogle deltagere i de to demonstrationer havde medbragt våben. Derfor blev de sendt i hver sin retning af politiet.

Politiet fragter en såret moddemonstrant væk.

Storbritanniens indenrigsminister Priti Patel reagerede også med væmmelse på dagens demonstration fra de ultrahøjreorienterede.

Særligt da der blev vist billeder af en demonstrant, der urinerer på en mindeplade for politibetjenten Keith Palmer, der døde ved et terrorangreb i byen i 2017.

- Vi har set nogle skamfulde scener i dag. Blandt andet en skænding af Keith Palmers mindeplade. Det er rædselsfuldt, skriver ministeren på Twitter.

Mindst 15 personer blev såret ved demonstrationen.

Trods uenighederne hjælper en demonstrant fra Black Lives Matter-bevægelsen en såret moddemonstrant væk.

Uroen i Storbritannien er en udløber af de protester, der har bredt sig til det meste af USA. De begyndte, efter den 46-årige sorte George Floyd døde i forbindelse med en voldsom anholdelse i Minneapolis 25. maj.