Udland

Folk er "dumme": John Cleese kritiserer fjernelse af 'Halløj på badehotellet'-afsnit

I virkeligheden er der tale om anti-racistisk humor i 'Halløj på badehotellet', mener formanden for dansk John Cleese-forening.

Den engelske skuespiller John Cleese er kritisk overfor, at streamingtjenesten UKTV, der er ejet af BBC, har valgt midlertidigt at fjerne et af de 12 afsnit af komedieserien 'Halløj på badehotellet', mens det bliver undersøgt for racisme.

Det siger den 80-årige brite til den australske avis Sydney Morning Herald.

Afsnittet 'The Germans' ('Tyskerne', red.) fra 1975 bliver kritiseret for at indeholde racistiske scener med nedsættende bemærkninger.

Karakteren major Gowen omtaler personer fra Vestindien og Indien i racistiske vendinger med det forbudte ord "niggers". Samtidig er hotelejer Basil Fawlty chokeret over at blive behandlet på hospitalet af en mørklødet læge.

John Cleese havde hovedrollen som hotelejer i den populære sitcom fra 1970´erne. Han mener, at folk er "dumme", hvis de ikke kan se, at karakteren major Gowen i virkeligheden er en kritik af racister.

- En af de ting, jeg har lært i de sidste 180 år, er, at folk har meget forskellig sans for humor. Nogle forstår, at hvis du lægger meningsløse ord i munden på én, du vil gøre grin med, så viser man ikke deres synspunkter, men gør nar af dem, siger John Cleese.

Hovedrystende beslutning

Den britiske skuespiller mener, at karakteren major Gowen er et oldtidslevn og karakteriserer ham som et "fossil" fra flere årtier tilbage.

- Vi støttede ikke hans synspunkter, vi lavede sjov med dem, siger John Cleese.

Skuespilleren har kun hovedrysten til overs for streamingtjenestens beslutning og påpeger, at 'Halløj på badehotellet' har været til stor glæde for rigtig mange mennesker.

Samtidig understreger John Cleese, at han støtter op om den globale bevægelse Black Lives Matter, der har opnået et øget fokus på racisme efter drabet på den afroamerikanske mand George Floyd.

Det er i virkeligeheden anti-racistisk humor

Lars Møller, formand for den danske fanklub for John Cleese

Selvhøjtideligheden udstilles

Lars Møller er formand John Cleese Society of Århus & Omegn. Han er ligesom den engelske skuespiller kritisk over for beslutningen om at fjerne et afsnit af den populære komedieserie.

Formanden siger til TV 2, at major Gowens rolle netop er at udstille racisterne og gøre grin med dem.

- Majoren er tidligere major i det britiske imperium, og i serien er det ikke gået op for ham, at det britiske imperium er faldet sammen, og at den koloniale racisme ikke virker. Det er det, vi griner af. Det er i virkeligheden anti-racistisk humor, siger Lars Møller.

Afstemning

Var det den rigtige beslutning at fjerne et afsnit af 'Halløj på Badehotellet'

Han mener ikke, at BBC har været i stand til at skelne mellem racistiske og anti-racistiske udtalelser.

John Cleese er medskaber af 'Halløj på badehotellet', og majoren i serien bliver fremstillet som en gammel, senil mand, der er så langt ude, at det i virkeligheden er ham, der bliver udstillet.

- John Cleese gik altid efter at udstille selvhøjtideligheden. Det er netop, hvad majoren og det britiske imperium står for. Kernen i det hele er, at Cleese bruger latteren til at gøre grin med racismen, siger Lars Møller.

Det bliver en søgning efter småting

Sebastian Dorset, komiker

Dorset: Sørgelig beslutning

Komiker Sebastian Dorset kalder det "sørgeligt", at det ene afsnit af 'Halløj på badehotellet' midlertidigt er blevet fjernet fra britisk tv. Han mener ikke, at man skal censurere fortidens værker.

I Dorsets optik er major Gowen en racistisk karakter, men selve serien anser han ikke for at være racistisk.

Derfor er han enig med Lars Møller i, at kritikken om racisme er skudt forbi målet.

- Det bliver en søgning efter småting. I serien bliver majoren portrætteret som racist og er et eksempel på det gamle, klassiske imperialistiske England, som man gør grin med, siger Sebastian Dorset til TV 2.