Derfor vil Trump og Biden næppe anerkende et knebent valgnederlag

16x9
USA's præsident Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque / Scanpix

ANALYSE: Tilliden til en fair valghandling i USA er begrænset. Derfor vil Biden og Trump næppe anerkende et valgnederlag, hvis udfaldet bliver tæt.

Den demokratiske pr√¶sidentkandidat Joe Biden p√•st√•r i et nyt interview, at USA's pr√¶sident, Donald Trump, "vil fors√łge at stj√¶le valget".

I samme interview siger Biden også, at han er "fuldstændig overbevist" om, at militæret vil "eskortere ham (Trump, red.) ud af Det Hvide Hus", såfremt præsidenten skulle nægte at anerkende et muligt valgnederlag.

Donald Trumps kampagnestab har slået fast, at præsidenten vil acceptere valgets udfald.

Bidens markante udtalelser og anklager er bare de seneste kradse kommentarer, der kommer fra demokraternes formodentlige præsidentkandidat om, at USA's siddende præsident angiveligt vil snyde og ikke acceptere præsidentvalgets udfald til november.

I april p√•stod Biden, at pr√¶sidenten vil fors√łge at f√• valget udskudt, fordi det vil v√¶re den eneste m√•de, hvorp√• Trump vil kunne vinde.

Det er en handling, som pr√¶sident Trump ikke har bef√łjelser til at udf√łre, og som Trump ikke p√• noget tidspunkt har italesat.

Biden sagde ligeledes i interviewet, at der vil v√¶re en massiv indsats fra hans kampagne ude i delstaterne og distrikterne for at "patruljere", hvorvidt valghandlingen foreg√•r efter bogen. Samme strategi forf√łlger man i √łvrigt ovre hos Trump og republikanerne.

Præsidentens provokationer

Apropos Trump.

Ovre på den anden side har vi en amerikansk præsident, der gennem flere år har luftet udokumenterbare anklager om valgsvindel.

Op til præsidentvalget i 2016 såede præsidentkandidaten Trump tvivl om, hvorvidt han ville anerkende valgresultatet, såfremt han skulle tabe til Hillary Clinton.

En m√•ling to uger f√łr valgdagen i 2016 ‚Äď hvor Trump stod til at tabe valget ‚Äď viste, at kun halvdelen blandt republikanere ville acceptere Hillary Clinton som deres pr√¶sident, og at n√¶sten 70 procent i s√• fald ville tilskrive Clintons valgsejr valgsvindel.

Efter Trump vandt pr√¶sidentvalget, valgte han heller ikke at anerkende valgresultatet. I hvert fald ikke p√• landsplan, hvor Hillary Clinton havde f√•et n√¶sten tre millioner stemmer flere end ham. Pr√¶sidenten p√•stod h√•rdnakket, at det skyldtes millioner af ulovlige stemmeafgivelser. Det er beviseligt forkert, men forhindrer ikke USA's leder i at gentage l√łgnen j√¶vnligt.

Hvad sker der, hvis Trump taber?

Det er blandt andet af ovenn√¶vnte √•rsager, at vi p√• TV 2 blev n√łdsaget til at inkludere et sp√łrgsm√•l i en pr√¶sidentvalg-FAQ, som under normale omst√¶ndigheder havde v√¶ret helt aparte at svare p√•: Hvad g√łr den siddende pr√¶sident, hvis han taber?

√Örsagen ligger lige for. Udover ovenn√¶vnte udokumenterede anklager om valgsvindel har pr√¶sidenten delt opfordringer fra st√łtter, der mener, at Trumps embedsperiode burde forl√¶nges med to √•r p√• grund af Ruslandunders√łgelsen. Ligeledes er Trump ogs√• i denne valgkamp ude og advare mod systematisk valgsvindel, selvom dette er et ikkeeksisterende problem i USA.

Trump og hans folk hygger sig også med at provokere deres politiske modstandere ved at lægge videoer ud, hvor det insinueres, at præsidenten vil blive siddende på præsidentposten i flere årtier endnu.

Demokraterne tror ikke på demokratiet

Samtidig skal man ikke v√¶re blind for, at frygten for valgsvindel ogs√• er st√¶rkt udbredt hos demokraterne, om end det ikke n√łdvendigvis er af samme √•rsager.

I 2004, da demokraterne igen stod til at tabe præsidentvalget, var bekymringen for valgsvindel tre gange mere udbredt hos demokratiske vælgere end hos republikanske. En måned efter valgdagen mente næsten halvdelen af de demokratiske vælgere, at stemmerne nok ikke var blevet optalt korrekt.

Bekymringen for valgsvindel er med andre ord noget, som der er partipolitisk enighed om i USA ‚Äď i hvert fald s√•fremt man er bekymret for at tabe.

God taber efterlyses

Der er i forvejen en udbredt bekymring for, om pr√¶sidentvalget kan afholdes p√• en sikker m√•de i √•r. B√•de set i lyset af misinformationskampagner, problemer med valgmaskiner, fors√łg p√• at holde valgdeltagelsen nede og udenlandsk indblanding.

45 procent af amerikanerne mente i begyndelsen af januar, at det er sandsynligt, at der vil være valgsvindel.

Samme m√•ned viste en m√•ling fra Pew Research Center, at 76 procent af respondenterne ikke mente, at den politiske modstander fors√łgte at sikre, at amerikanske valg foregik ret og rimelig.

I april kortlagde endnu en Pew-måling, at under halvdelen blandt demokrater tror, at præsidentvalget vil blive afholdt efter bogen.

Derfor m√• vi regne med, at hverken Joe Biden eller Donald Trump i f√łrste omgang vil acceptere udfaldet af et t√¶t pr√¶sidentvalg. S√¶rligt ikke i et scenarie med rekordmange brevstemmer og en dermed f√łlgende forsinkelse af det endelige valgresultat.

Tv√¶rtimod m√• vi i s√• fald forvente et efterspil, der f√•r det t√¶tte pr√¶sidentvalg mellem George W. Bush og Al Gore i √•r 2000 til at ligne en b√łrnef√łdselsdag.