Centrum af Seattle er nu "en uafhængig zone" - Trump truer med at sætte hæren ind

Demonstranter har taget magten i midten af den amerikanske storby Seattle. Politiet er smidt på porten, rådhuset er besat, og Trump er rasende.

Banneret blev hængt op på politistationen i Seattle i tirsdags.

- Dette område er nu Seattles befolknings ejendom, stod der på det ifølge Seattle Times.

Og det var ikke kun politistationen, der blev - og i øvrigt stadig er - besat.

Et område i centrum af den amerikanske storby kontrolleres nu af demonstranter, der har erklæret bymidten for en selvstyrende zone, hvor politiet ikke har adgang.

Besættelsen er en udløber af de seneste ugers uroligheder i USA, og den betyder i praksis, at myndighederne ikke har kontrol midt i en af USA's metropoler.

Demonstranterne har opsat barrikader, så biler ikke kan komme ind i bymidten, men ellers er situationen fredelig ifølge Seattle Times, der beskriver, hvordan der vises dokumentarfilm, spilles musik og uddeles gratis mad i det besatte område.

Hjemlige 'terrorister'

Besættelsen bliver imidlertid stærkt kritiseret af USA's præsident Donald Trump.

Han kom i går med en trussel til såvel demonstranter som myndigheder og politikere i Seattle.

- Tag jeres by tilbage NU. Hvis I ikke gør det, gør jeg. Dette er ikke en leg. Disse grimme anarkister skal stoppes OMGÅENDE. SKYND JER, skrev præsidenten.

Han gik endda så langt som til at kalde demonstranterne terrorister.

- Hjemlige terrorister har overtaget Seattle, der selvfølgelig styres af radikalt venstreorienterede demokrater. LOV OG ORDEN, skrev Trump på Twitter.

Senere på dagen torsdag gentog præsidenten sine trusler i et interview på tv-kanalen Fox News.

- Lad os se, hvad der sker i Seattle. Jeg siger dig, at hvis de ikke glatter den situation ud, vil vi gøre det, sagde præsidenten og opfordrede til mere "hårdhed" mod demonstranterne.

Hvordan demonstranterne har gjort sig skyldige i terrorisme, sagde præsidenten ikke noget om.

En besat by

Aktivisterne kalder selv det besatte område for Capitol Hill Autonomous Zone - eller bare CHAZ, og der har været demonstranter på stedet hver dag siden slutningen af maj, hvor vreden efter drabet på den 46-årige sorte mand George Floyd brød ud i lys lue.

I begyndelsen kæmpede politiet i Seattle mod demonstranterne. Betjente skød med tåregas, peberspray og kastede kanonslag mod folkemængden.

Demonstranterne holdt sig heller ikke tilbage og satte ild på flere politibiler.

Volden kulminerede søndag 7. juni, hvor en mand forsøgte at køre sin bil gennem folkemængden og skød en demonstrant, inden manden overgav sig til politiet.

Mandag skiftede politiet så strategi, forlod politistationen og overlod området til demonstranterne.

Mens de sidste betjente forlod stationen på cykler, jublede folkemængden, men derudover foregik det hele relativt fredeligt.

Onsdag blev byens rådhus så besat.

Og selvom der dagligt er flere demonstrationer i det centrale Seattle, er de indtil videre foregået relativt roligt, efter politiet trak sig tilbage.

Demonstranterne er meget aktive på sociale medier, og der har været meldinger om enkelte sammenstød. Men byen har ikke set samme type sammenstød, som inden politiet trak sig.

Tilbagetrækningen betyder, at bymidten er fuldstændig overladt til demonstranterne.

Her er det for eksempel beredne aktivister i bymidten.

Der er opstået en teltlejr inde i den besatte zone, og en af aktivisterne skriver på Twitter, at demonstranterne har organiseret deres egen affaldsindsamling for at holde området rent.

Fluernes Herre

I de amerikanske medier, der støtter Donald Trump, bliver demonstranterne fremstillet anderledes. I avisen Washington Times sammenlignes Seattle for eksempel med science-fiction dystopien 'Mad Max'.

Det er tilladt at bære våben i staten Washington, hvor Seattle ligger, og flere medier skriver, at de har set bevæbnede demonstranter.

Politiet i byen siger dog ifølge Seattle Times, at de ikke har modtaget nogle anmeldelser om, at våben er blevet brugt i den besatte zone.

Alligevel skriver den republikanske politiker Ted Cruz på Twitter, at situationen med bevæbnede demonstranter minder om romanen 'Fluernes Herre', hvor en gruppe drenge på en øde ø ender med at slå en kammerat ihjel.

Demonstranterne har ingen fælles leder eller talsmand, men de har to formål med besættelsen, siger en af arrangørerne Erin Sarvis til Seattle Times.

- Vi er her i bund og grund for at støtte op om de sorte og demonstrere mod politibrutalitet, siger den 24-årige aktivist til avisen.

Krav om nedlæggelse af politiet

Aktivisterne har offentliggjort en liste med 30 krav til myndighederne.

Blandt andet ønsker demonstranterne politiet i Seattle opløst, og så vil de have, at alle voldsdømte sorte i byens fængsler skal have prøvet deres sager igen.

I stedet for politi ønsker demonstranterne "lokale systemer mod kriminalitet", og pengene fra ordensmagten skal ifølge deres krav i stedet bruges til sundhedsordninger, bedre skoler og gratis boliger.

Selvom det formentlig bliver svært at få gennemført kravene, råber demonstranterne dog ikke for helt døve ører i Seattle.

Torsdag 11. juni meddelte Seattles busselskab for eksempel, at de ikke længere vil stille deres køretøjer til rådighed for politiet.

Og byens borgmester, Jenny Durkan, vil heller ikke gøre som Donald Trump siger og rydde zonen med magt.

- Vi har ikke brug for nogen, inklusiv præsidenten, til at så yderligere splid, yderligere mistillid og yderligere misinformation, sagde Jenny Durkan ved en pressekonference torsdag.

- Truslen om at invadere Seattle, at dele og opildne til vold i vores by, er ikke alene uvelkommen. Det ville være ulovligt, fortsatte borgmesteren.

Så indtil videre fortsætter demonstranterne med at holde bydelen besat, mens de venter på myndighedernes næste træk.