Udland

50.000 år gammel sø er pludselig blevet lyserød - og ingen ved hvorfor

Søen i Lonar-krateret 11. juni 2020.  AFP/Ritzau Scanpix

I Indien har en krater-sø i de seneste dage skiftet farve fra grøn til pink.

Et populært turistmål i Indien skaber for øjeblikket hovedbrud hos videnskabsfolk.

Den højtliggende Lonar-sø, som ligger i et krater af samme navn cirka 500 kilometer øst for Mumbai (det tidligere Bombay, red.), har nemlig på få dage gennemgået et markant farveskift. Fra lys grøn til stærk pink.

Ifølge CNN mener forskere, at farveskiftet kan skyldes to ting: Enten at søens saltindhold har ændret sig, eller at der er opstået en stor algeforekomst. Det kan også være en kombination af begge dele.

Men indtil videre er der ingen, der ved, hvorfor det markante farveskift har fundet sted.

Den lokale geolog Gajanan Kharat har i en video uploadet på turiststedets Twitter-konto udtalt, at det ikke er første gang, at søen ændrer farve. Men det har aldrig været så markant som i år.

Han har dog en teori om, hvad årsagen er:

- Vandmængden i søen er reduceret, og den er blevet mere lavvandet. Så saltindholdet er steget, hvilket har skabt nogle ændringer, siger Gajanan Kharat, ifølge CNN, i videoen.

For øjeblikket er videnskabsfolk i gang med at undersøge, om en eventuel forekomst af røde alger kan være skyld i vandets usædvanlige farve.

Sådan så søen i Lonar-krateret ud 19. februar 2019. Krateret blev skabt, da en asteroide ramte jorden for 50.000 år siden.

Vandprøver er blevet sendt til forskellige laboratorier, siger Gajanan Kharat, og "så snart de har undersøgt dem, vil vi være i stand til at kunne sige præcist, hvorfor søens vand er blevet rødt", forklarer han.

Udover at Lonar-søen, som ligger i den indiske stat Maharashtra, er en populær turistattraktion, er den også et yndet mål for videnskabsfolk fra hele verden.

Krateret er skabt ved en kollision mellem en asteroide og den stenhårde basaltgrund (størknet magna, red.), hvilket har resulteret i nogle helt særlige, geologiske forhold. Der findes kun fire basalt-kratere i verden, de andre tre befinder sig i Brasilien.