Udland

Ung nordmand idømt forvaring efter drab og angreb på moské

Opslag på sociale medier op til angrebet har afsløret, at Manshaus var inspireret af højreradikale angreb i både New Zealand og USA.

Den 22-årige nordmand Philip Manshaus er blevet idømt forvaring i 21 år med en mindstetid på 14 år for drab og terror. Det skriver NRK.

Det sker, efter han i august sidste år forsøgte at gennemføre et masseskyderi i en moské i Bærum vest for Oslo.

Forinden havde han dræbt sin 17-årige stedsøster, der var adoptivbarn fra Kina, med fire skud.

Strengere straf en Breivik

Dermed får han en strengere straf end Anders Behring Breivik, hvis 21 års forvaring er med en mindstetid på 10 år.

Årsagen er en ændring i forvaringslovene fra 2015.

Manshaus skal desuden betale erstatning til de pårørende og sagens omkostninger.

Manshaus anser angreb for "lovlig nødret"

Manshaus har erkendt både det planlagte terrorangreb og drabet på halvsøsteren.

10. august 2019 angreb Philip Manshaus Al-Noor-moskéen i Bærum med to pistoler og et gevær, en skudsikker vest og en militærhjelm forsynet med et kamera.

Det var nemlig planen at livetransmittere terrorangrebet på nettet, men det lykkedes ham ikke at få de direkte billeder til at fungere.

Manshaus skød sig vej gennem en glasdør, og kom ind i det store bederum. Angrebet kostede ingen menneskeliv, da Manshaus nåede kun at løsne nogle skud, før det lykkedes to mænd at overmande ham.

Men selv om han erkender sine gerninger, nægter han at have begået noget ulovligt.

- Valhalla venter

Opslag på sociale medier op til angrebet har afsløret, at Manshaus var inspireret af højreradikale angreb i både New Zealand og USA. Derudover har han selv delt højreekstreme holdninger på nettet og er erklæret racist.

Manshaus mener derfor, at angrebet på moskéen var 'lovlig nødret', da det var et forsøg på at redde Norge fra at blive overrendt af mennesker med et andet etnisk ophav end ham selv.

- Jeg vil beskytte mit folks fremtidige generationer, som står på randen af tilintetgørelse, sagde han i retten i efteråret 2019.

Manshaus har forklaret i retten, at han tidligere troede, man kunne finne fredelige løsninger, men at han nu mener, at en "voldelig revolution" er den eneste udvej, og at hans ambition var at "accelerere en kommende borgerkrig".

Inspireret af terrorangreb i New Zealand

Angrebet skete knap fem måneder efter terrorangrebet på to moskéer i Christchurch, New Zealand, hvor 51 personer blev skudt og dræbt, og det kan se ud som om, Manshaus var inspireret af det.

På radikale internetfora skrev han nemlig, at han var blevet "udvalgt" af Sankt Tarrant, som er en henvisning til Brenton Tarrant, der stod bag terrorangrebet i New Zealand.

- Min tid er slut, jeg blev trods alt udvalgt af Sankt Tarrant (…) Vi kan ikke lade dette fortsætte, du er nødt til at klare racekrigen i det virkelige liv (…) det har været sjovt, Valhalla venter, skrev Manshaus kort før han gik ind i moskeen.