Uro efter politivold

Nu står spejderbevægelsens stamfader for skud - men kritikere møder hård modstand

Foreløbig er der ingen vaklen i fundamentet under Robert Baden Powells statue, der står i byen Poole med udsigt til øen Brownsea, hvor den internationale spejderbevægelsen blev grundlagt. Peter Nicholls / Ritzau Scanpix

En statue af Robert Baden-Powell er kommet i sigtekornet på grund af beskyldninger om nazi-sympatier.

Han er kendt og respekteret som alle raske spejderes far. Men var spejderbevægelsens grundlægger Robert Baden Powell i virkeligheden også racist og nazi-sympatisør?

Det spørgsmål bliver vendt og drejet i England i disse dage, hvor selv mere moralsk renskurede figurer fra forhistorien får finkæmmet deres eftermæle.

Heller ikke Robert Baden Powell, der grundlagde spejderbevægelsen, som vi kender den i 1907, er gået fri i den proces.

Powells statue står i byen Poole med udsigt til øen Brownsea, hvor den internationale spejderbevægelse blev grundlagt.

I første omgang kan der blive tale om at flytte statuen af spejderbevægelsens stamfader midlertidigt. Dels af frygt for hærværk, dels fordi man vil diskutere Robert Baden Powells fortid. Det bekræfter regionsrådet i Bournemouth.

- Ikke alt i hans eftermæle er værdigt til at blive husket, og derfor fjerner vi statuen, så vi kan få en debat om dens fremtid, og hvordan Robert Baden Powells historie skal præsenteres, lyder det fra rådmand Vikki Slade til Independent.

Robert Baden Powells navn står på den liste, aktivister har udarbejdet over statuer og mindesmærker, der er i risikozonen for at blive væltet eller slet og ret smidt ud.

Sådan som det skete søndag, hvor statuen med den tidligere slavehandler Edward Colston måtte en tur i havnen i Bristol. Eller tirsdag, hvor statuen af Robert Milligan blev fjernet fra West India Quay i London på initiativ fra byens borgmester Sadiq Khan.

Massiv støtte fra lokale

Foreløbig er der ingen vaklen i fundamentet under Robert Baden Powells statue.

- Denne gentleman har hjulpet 54 millioner børn med deres liv, og vi føler meget stærkt for den statue, siger Poole-borgeren Tommy Stranack til Sky.

Opgøret med fortiden er blevet aktualiseret i forbindelse med den kontroversielle sag om amerikaneren George Floyds død under en politiaktion.

Det har affødt mange demonstrationer med racisme som omdrejningspunkt og fået bevægelsen Black Lives Matter til at stille skarpt på historiske ligtorne.

Foreløbig står Robert Baden Powell der endnu.

De lokale har samlet 5000 underskrifter ind, for at bevare bronzestatuen i bybilledet.

- Den statue skal ingen steder. Hvis ikke politiet kan beskytte den, så gør vi det. Bystyret skulle skamme sig for at vise svaghed og bøje sig for banditter, siger Tommy Stranack.

"British History Matters."
To spejdere poserer med bevægelsens fader.
En dreng binder et tørklæde om Baden-Powells hals.

Robert Baden-Powell er som statue afbildet som en lun, elskelig bedstefar. Kritikere mener han har ideologiske lig i lasten.

Hyldede Hitler i sin dagbog

Så hvorfor mener kritikerne, at Robert Baden-Powell, der var uddannet som officer i den britiske hær, har gjort sig fortjent til en plads i den historiske skammekrog?

Forklaringen er, at Robert Baden-Powell havde et blødt punkt for både de tyske nazister og den fascistiske italienske diktator Benito Mussolini, som han aflagde besøg hos i 1933.

Robert Baden-Powell kunne lide orden og organisation. Og to år før sin død - på kanten af Anden verdenskrig i 1939, skrev han i sin dagbog:

- Læste 'Mein Kampf' (Adolf Hitlers ideologiske grundbog, red.). En vidunderlig bog med gode ideer til uddannelse, sundhed, propaganda, organisering og så videre, skrev Baden-Powell.

En talsmand for den internationale spejderbevægelse siger, at man har afdelinger på stort set hele kloden og at man har "tolerance og solidaritet" som kerneværdier.

- Vi går ind for inklusion og diversitet og alle vores medlemmer går efter at efterleve de idealer.

Robert Baden-Powell døde i januar 1941 i Kenya, 83 år gammel.