Udland

I det coronafrie paradis går livet videre - men manglen på turister er en alvorlig trussel

Samoa, det lille ørige i Stillehavet, har undgået coronavirus ved at lukke for turister. Det har fået store konsekvenser for økonomien.

- Når du nærmer dig med fly, så er det første, du lægger mærke til, havet. Du ser bølgerne, der slår ind på revet. Og lagunen. Det lyser fuldstændigt op inde i flyveren. Det turkisblå hav.

Sådan lyder det forførende fra Claus Hermansen på en Messenger-forbindelse fra det sydlige Stillehav.

Man kan brolægge søvejen til Samoa med klichér om et tropisk paradis.

Når flyhjulene rammer hovedøen Upulo, kan man se kokospalmer, så langt øjet rækker. Nordpå vugger havets bølger kun et stenkast fra landingsbanen. Og på vejen ind til hovedstaden Apia kører man forbi de charmerende samoanske huse uden vægge, med kokospalmeblade på taget, hvor familier sidder stimlet sammen om skrattende fjernsynskasser.

Polynesiske østater har holdt coronavirus - og turisterne - for døren

Mere end 15.000 kilometer fra Danmark, totalt isoleret fra omverdenen, ude i det sydlige Stillehav er det tropiske ørige Samoa et af de sidste 12 lande i verden, som ikke er ramt af coronavirus. Samoa har som andre polynesiske østater som Tonga, Vanuatu og Salomonøerne været beskyttet af deres afsides beliggenhed og håndfaste regeringer, der hurtigt lukkede grænserne.

Sidste efterår var Samoa i lockdown under et stort mæslingeudbrud, som kostede 83 mennesker livet. Det betød, at landets myndigheder og internationale hjælpeorganisationer var bedre forberedt, da coronakrisen ramte. Allerede i februar blev rejsende fra Kina og Hong Kong placeret i karantæne, og i marts erklærede Samoa undtagelsestilstand. Derefter blev lufthavne lukket ned, krydstogtskibe sendt væk, og kun containerskibe med forsyninger kommer frem.

Det har været effektivt til at holde virussen på afstand. Men det betyder omvendt også, at turisterne og en stor del af indtægterne for de 196.000 indbyggere er væk.

- Hvis jeg ikke havde mine andre små forretninger - det tør jeg slet ikke tænke på - så ville jeg ikke kunne betale min søns skolegang i New Zealand. Så var korthuset kollapset.

Sådan siger danske Claus Hermansen, der tydeligt kan mærke, at coronaepidemien påvirker hans økonomi. Den 52-årige tidligere investeringsrådgiver, der er samoansk gift og har to børn, har i 26 år ejet et lille hotel i Apia og sælger desuden brugte biler og har et firma, der renser swimmingpools.

Samoas turismeindustri er hårdt ramt

Og coronavirussen har påvirket Samoas vigtige turistindustri hårdt. Mere end 70 hoteller har været lukket siden marts, og mindst 4000 mennesker har mistet deres job, ifølge new zealandske medier.

- Handels- og turistindustrien er meget bekymrede. Der er mange lokale, der arbejder med turisme, som er blevet fyret, og mange familier har mistet hele deres indkomst, forklarer Claus Hermansen.

Danskeren var også selv ved at lukke sit eget hotel ned og sende medarbejderne hjem i marts, da der kom seks kinesiske ingeniører forbi, som var strandet på øen, efter at grænserne lukkede. Siden da, har de boet på hotellet, hvor de har indrettet et af hotelværelserne som kontor.

- Hvis det kører, som det gør nu, kan jeg godt klare den. Men hvis de sidste gæster flytter ud, så bliver jeg nødt til at lukke hotellet for at spare på udgifterne. Det ville ikke være godt. Forhåbentligt vil jeg kunne holde skindet på næsen, indtil der kommer flere gæster, siger Claus Hermansen.

Godt 12 procent af landets samlede arbejdsstyrke er ansat i turismeerhverv, og indtægterne fra de årligt mere end 170.000 besøgende svarer til 30 procent af landets økonomi.

Den Internationale Valutafond, IMF, forventer et fald på 40 procent i turismen i Stillehavsregionen i år. I april og maj annoncerede Samoas regering to stimuluspakker på i alt mere end 350 millioner kroner til blandt andet at hjælpe erhvervslivet og turismesektoren.

WHO: Alvorlige konsekvenser, hvis coronavirus kommer

Endnu mere alvorligt kan det blive, hvis coronavirussen går i land på Samoa.

Sundhedstilstanden blandt mange samoanere er dårlig. 90 procent af voksne er overvægtige, og mange lider af sukkersyge. Desuden er selvisolation svært for de lokale, som typisk bor og sover op til ti mennesker sammen i et rum.

Derudover er sundhedsressourcerne yderst begrænsede. Der findes kun ét velfungerende hospital og fire respiratorer i landet. Ifølge WHO’s repræsentant i Samoa, doktor Rasul Baghirov, så vil Samoas store udfordring blive manglen på kvalificeret sundhedspersonale:

- Samoa vil have brug for hjælp udefra såvel som at stå sammen og mobilisere kræfter internt i landet.

Under den spanske syge i 1918 blev 90 procent af befolkningen smittet og knap hver fjerde døde.

Verdensbanken har støttet Samoa med 60 millioner kroner for at forbedre sundhedsberedskabet, og landet modtog i maj det første testudstyr fra WHO.

Det stille liv fortsætter til trods

På Samoa er skoler, restauranter og forretninger, såvel som markeder og kirker nu åbnet op igen.

- Livet går stille videre uden frygt for coronavirus på grund af de lukkede grænser, siger Claus Hermansen.

- Folk er generelt langt mindre bekymrede her end i Vesten. De lever mere i nuet og er meget gladere. Folk hilser på hinanden og tænker ikke på, hvad der sker i næste måned. De spiller stadig rugby eller volleyball i landsbyen. For nylig var jeg ude at få en øl med en bekendt på et nyt hotel. Der var fyldt med lokale beboere, der havde det sjovt og drak pilsnere og vin.

Mange samoanere håber på snarlig genåbning

Indtil videre er Samoa fortsat i undtagelsestilstand, og der er ikke udsigt til, at grænserne bliver åbnet, og turisterne kommer tilbage foreløbig.

Den trængte økonomiske situation for mange samoanere har blandt andet betydet, at der er opstået en handelsside på Facebook under titlen "Byttehandel for et bedre Samoa", hvor folk bytter varer, de har brug for, med hinanden. For eksempel plantefrø for cupcakes eller et par brugte gryder for en tærte.

Og Claus Hermansen håber ligesom mange lokale, at Samoa snart åbner op til omverdenen igen:

- Hvis det her bliver ved med at trække ud resten af året, uden der kommer nogle fly, så vil regeringen, mange hoteller og dermed medarbejdere være i problemer. Det kan godt være, at livet stadig går sin normale gang, og folk er glade, men hvis det trækker ud, så vil det påvirke Samoas lille økonomi.

- Hvis du spørger mig, så burde der slet ikke være nogle restriktioner. For vi har ikke corona, og de lokale forretningsdrivende har brug for pengene.