Udland

Filmklassiker fjernet fra HBO efter racismeanklager

Kritikken går blandt andet på, at filmen portrætterer slaver, der virker ovenud tilfredse med deres situation.

Klassikeren 'Borte med blæsten' er blevet fjernet fra den amerikanske streamingtjeneste HBO Max.

Det sker, fordi filmen fra 1939 viser nogle "etniske og racemæssige fordomme", som er "forkerte i dag og dengang", og fordi den er "uansvarlig" at have liggende.

Det siger en talsmand fra HBO ifølge Variety.

Filmen, der handler om borgerkrig, slaver og plantageejere, er blevet kritiseret af flere. For nyligt skrev den prominente manuskriptforfatter John Ridley, manden bag blandt andet Oscar-vinderen '12 Years a slave', et læserbrev, hvor han appellerede til, at HBO tog den ned.

Kritikken går blandt andet på, at filmen portrætterer slaver, der virker ovenud tilfredse med deres situation, og som forbliver loyale over for deres tidligere ejere - selv efter slaveriets afskaffelse.

Filmen blev en enorm succes i sin tid. Hvis man justerer for inflation, er 'Borte med blæsten' den bedst sælgende film nogensinde. Den blev nomineret til 13 Oscars og vandt 8.

Sketchshow også fjernet

HBO er ikke de eneste, der har fjernet indhold i kølvandet på opgøret med racisme i USA efter afroamerikaneren George Floyds død. Og som lige nu får millioner af mennesker til at demonstrere mod strukturel racisme.

Netflix har fjernet sketchshowet 'Little Britain', hvor de to skabere benytter sig af blackfacing. Det betyder, at en - oftest hvid - person maler sig sort i ansigtet.

Brugen af blackface tog fart i 1830’erne, hvor hvide varietékunstnere karikerede sorte slavers udseende, sang, dans og udtryksform. De malede deres ansigter sorte, lavede store røde læber, iførte sig pjaltet "slavetøj" og dansede komisk.

På den måde gjorde kunstnerne voldsomt grin med den undertrykte sorte befolkning. Slaverne blev på den måde objekter til underholdning og symbol på mindreværdige mennesker.

Danske eksempler

Vi skal ikke nødvendigvis til udlandet for at se eksempler på blackfacing i film og tv. Der findes talrige eksempler i danske film.

Karl Stegger som en sort mand svøbt i dyreskind i den danske klassiker 'Styrmand Karlsen' fra 1958.

I filmen 'Styrmand Karlsen' fra 1958 fik Karl Stegger rollen som afrikansk konge. Hans krop var malet mørk, læberne var røde, og han var iført bastskørt og spyd i filmen.

Samme år dansede Lille Per også rundt i ’Far til fire og ulveungerne’ sammen med sin veninde, Lille Grethe, mens de i mørk teatermaling sang en duet om "en sort lille neger fra Afrika".

I 2014 kom nærværende medie i stormvejr efter en genudsendelse af Pyrus, hvor tre hvide børn blev malet sorte i hovederne og dansede rundt udklædt som flødeboller i en musikvideo til en sang fra den populære julekalender.

Fiktionschef på TV 2 Katrine Vogelsang anerkendte dengang, at sproget og billedvalget ikke passede til vores samtid.