Coronavirus

Familier vil have deres corona-afdøde pårørende gravet op og flyttet

Jorden ligger gold og usmykket hen på sektionen Campo 87 på Maggiore kirkegården i Milano. Miguel Medina / Ritzau Scanpix

Italien var så hårdt ramt af covid-19, at myndighederne ikke kunne nå at opspore pårørende i takt med de mange dødsfald.

Det gik stærkt i de dage, hvor coronapandemien høstede mest nådesløst på de italienske hospitaler og sendte tusinder i døden.

Det gik så stærkt, at der stadig er døde, som aldrig nåede at få en ordentlig begravelse, men i dag blot er markeret med et beskedent hvidt kors af plastik og et nummereret navneskilt.

Sådan ser der ud på sektionen Campo 87 på Maggiore kirkegården i Milano.

Et lille hvidt kors markerer et coronaoffer.

Jorden ligger gold og usmykket hen. Som om ingen i denne verden havde hverken tid eller overskud til at tage afsked med deres kære. Eller måske aldrig fik muligheden for det, fordi Italien var under stram og striks nedlukning.

Nogle har slet ikke været savnet

128 grave er der. Og det mest tragiske ved det hele er måske, at der findes døde, som ingen har savnet. Som døde alene på et plejehjem, i deres hjem eller et hospital uden venner, familie eller pårørende i nærheden.

- Vi mistede så mange. I nogle tilfælde har det været sværere at se fremad, fordi mennesker døde i ensomhed, og hvis jordiske rester selv i dag ikke er blevet krævet af et familiemedlem, siger Milanos borgmester Beppe Sala til Guardian.

Og så er der dem, der ligger begravet ved en fejl. Fordi familien ikke nåede at reagere, inden det var for sent, og det offentlige havde sørget for at ordne det praktiske og formelle.

- Der blev lavet fejl, fordi det hele var så intenst og kaotisk. Men nu er situationen en anden, og det burde være muligt for familien at kunne kræve de dødes legeme og sørge for en ordentlig begravelse, siger advokaten Walter Marini, der repræsenterer familien til Vittorio Domeniconi.

Vittorio Domeniconi var et af de første ofre for covid-19. Den forhenværende buschauffør døde i en alder af 90 år, 5. marts og lige før Italien gik i nedlukning.

Kort efter blev hans kone og to børn også ramt af coronavirussen. Og selv om de havde lagt kontaktinfo på hospitalets kapel, fik de ved en fejl først besked 20. marts om, at deres far og ægtemand stod lige for at skulle begraves på Campo 87. Og sådan blev det.

Normalt ville familien have 30 dage til at gøre krav på afdøde.

Men på grund af den tilspidsede situation med overfyldte hospitaler, kapeller og kølerum til opbevaring af ofrene med covid-19 blev fristen sat ned til fem dage. Og Vittorio Domeniconi endte som et navn og et nummer med et hvidt kors på Maggiore kirkegårdens Campo 87 afsnit.

Campo 87-området på Maggiore-kirkegården.

De døde må ikke graves op

Vittorio Domeniconis efterladte er ikke alene. Også andre ligger ifølge Corriere della Serra på kirkegården i den norditalienske modeby.

Gianni Fossati døde 24. marts på et hospital i Milano, hvor hans hustru også var indlagt. Men hans bror fik via fælles bekendte først besked knap to uger senere om Gianni Fossatis dødsfald.

Det var først, da Lorenzo Lipparini, der er rådmand i Milano, satte sig for at efterspore Gianni Fossati, at man fandt frem til hans gravsted på Campo 87.

- Hospitalerne var overbebyrdede og underbemandede og har måske kun lavet en overfladisk søgning på familie. Myndighederne foretog begravelser ud fra en formodning om, at ingen gjorde krav på de døde, siger Lorenzo Lipparini.

Problemet kunne principielt løses ved at grave de døde op og flytte dem. Men Italien har en lov, som kræver at mennesker der er døde som følge af en smitsom sygdom, ikke må flyttes før der er gået to år.

- Jeg har prøvet at skrive til myndighederne, men de har ikke villet mødes med mig, siger Walter Marini, der repræsenterer Vittorio Domeniconi.

Roberta Cocco, der er en slags borgerligt ombud for Milano, erkender, at man står i en vanskelig situation.

- Vi kan ikke trylle. Alt, hvad vi kan gøre, er at være tæt på familier og garantere deres pårørende en værdig begravelse. Vi kan ikke omgå loven på grund af infektionsfare, siger Roberta Cocco.

Miilano og regionen Lombardiet har været det italienske epicenter for coronavirus. Næsten halvdelen af de 34.000 døde som følge af covid-19 i Italien, kommer fra området i den nordlige del af landet.