Udland

EU vil bekæmpe misinformation om covid-19: Kina, Rusland og Trump er synderne

Misinformation om covid-19 koster menneskeliv - og særligt Kina og Rusland står bag spredningen af falske oplysninger, mener EU-Kommission.

Der har floreret mange falske historier under coronakrisen.

Eksempelvis, at det ikke er et virusudbrud, men i virkeligheden USA, der har anvendt et biologisk våben i Kina.

Eller at det skulle hjælpe at drikke blegemiddel eller ren alkohol, hvis man er smittet med coronavirus.

Sidstnævnte har ført til livsfarlige situationer.

I Belgien har myndighederne eksempelvis registreret en stigning på 15 procent i antallet af henvendelser grundet indtag af blegemiddel.

Derfor vil EU-Kommissionen sætte ind over for misinformationen.

- Misinformation i tider med coronavirus kan dræbe. Vi har en pligt til at beskytte vores borgere ved at gøre dem opmærksomme på falske oplysninger og afsløre de aktører, der står bag, udtalte næstformand i EU-Kommissionen Josep Borrell på et pressemøde onsdag.

Rapporter fra sociale medier

For at få bugt med misinformationen kræver det, at de store tech-virksomheder bidrager til bekæmpelsen, mener EU-Kommissionen.

Derfor lægger de op til, at virksomheder som Facebook, Twitter og Google hver måned aflægger rapport om, hvad de gør for at bekæmpe falske oplysninger om covid-19.

- Selvom onlineplatforme har taget positive skridt i løbet af pandemien, er de nødt til at intensivere deres indsats, udtalte EU-kommissær Věra Jourová.

Flere af de store tech-virksomheder har tilkendegivet, at de ønsker at bidrage til bekæmpelsen af misinformation.

- Vi deler Europa-Kommissionens mål om at reducere misinformation om covid-19, lyder det i en udtalelse fra Facebook ifølge New York Times.

Pilen peger på Rusland og Kina

Det er især Kina og Rusland, der står bag spredningen af falske oplysninger, mener EU.

EU's udenrigstjeneste har registreret næsten 500 eksempler på misinformation om covid-19 fra pro-russiske kanaler.

Mens den russiske misinformation ifølge eksperter primært er et forsøg på at underminere vestlige regeringer, så forsøger kineserne at ændre selve fortællingen om coronavirus.

- Vi har været vidne til mange beskyldninger om, at coronavirus er blevet udviklet i amerikanske laboratorier, og vi har også set en overdrivelse af støtten fra Kina i EU, siger EU-kommissær Věra Jourová.

Kina afviser dog at være afsender af misinformation.

- Kina er altid imod fremstillingen og formidlingen af ​​misinformation. Kina er et offer for misinformation, ikke en initiativtager, udtaler en kinesisk talsmand til mediet Politico.

Trumps tweets

Men det er ikke kun Rusland og Kina, der kommer med tvivlsomme påstande. Det samme gør den amerikanske præsident Trump, mener EU-Kommissionen.

I sidste måned valgte Twitter at markere flere af Donald Trumps tweets med advarsler om, at påstandene ikke var faktatjekket.

Den tilgang blev onsdag rost af Věra Jourová.

- Jeg støtter Twitters reaktion på præsident Trumps tweets.

Også Josep Borrell mener, at det er vigtigt, at udsagn fra fremtrædende personer som Trump bliver faktatjekket.

- Demokratier hviler på korrekte oplysninger, så borgerne kan træffe deres beslutninger på et korrekt grundlag. Derfor skal vi bekæmpe falske oplysninger, lød det fra Josep Borrell.