Udland

Nu skal Londons statuer granskes for slavefortid - den første er allerede pillet ned

En række engelske byer tager nu deres historie til revision efter opgør med tidligere slavehandler fra Bristol.

Når statuer bliver væltet, og fortiden står for fald, bliver historiebøgerne kigget igennem og måske endda revideret.

Nu er det den engelske hovedstads tur til at få kigget byens statuer efter i sømmeligheden og sat historien under lup.

Det siger Londons borgmester Sadiq Khan til Guardian.

Og den 49-årige borgmester har ikke haft langt fra tanke til handling.

Allerede torsdag blev en statue af slavehandler Robert Milligan fjernet fra West India Quay.

- Det er en sørgelig sandhed, at meget af vor rigdom stammer fra slavehandel - men det behøver vi ikke hylde på offentlige steder, skriver Khan på Twitter.

Sadiq Khan varsler dermed et opgør med personer, hvis livsforløb kan føres tilbage til sorte kapitler i Storbritanniens historie. Som det også skete i Bristol i weekenden, hvor vrede demonstranter rev en omstridt statue af slavehandleren Edward Colston ned og smed den i en flod.

Demonstranter i byen Bristol i det vestlige England har revet en omstridt statue af en slavehandler fra 1600-tallet ned og kastet den i en flod.

- Det er en ubehagelig del af vores fortid. Selvom det også er en del af vores verden, er der samtidig også store dele af vores samfundsliv, der bliver ignoreret, og det kan ikke fortsætte, siger Sadiq Khan.

Historiske ligtorne skal granskes

Londons borgmester vil derfor nedsætte en kommission, hvis opgave er et skabe en større diversitet i de navne, der er knyttet til bybilledet. Og samtidig sætte fokus på de ømfindtlige punkter, der måske skal fjernes.

Sadiq Khan peger på, at de mange demonstrationer i forbindelse med Black Lives Matter har aktualiseret et opgør med fortiden og de historiske ligtorne.

- Black Lives Matter-demonstrationerne har været med til at rette offentlighedens opmærksomhed den vej. Men det er samtidig vigtigt, at vi nu tager de rigtige skridt og sikrer, at alle kan være stolte af vores bylandskab, siger Sadiq Khan.

I udgangspunktet skal kommissionen bestå af en blanding af borgmestre for social integration og kultur, samt historikere, kunstnere og aktivister.

I første omgang er det Labour-styrede byer, der sigtes efter. Men også Wales har vist interesse for at granske, om de historiske konnotationer er "passende" i et nutidigt lys.

Også i Manchester vil man forsøge at tage en svingom med byens historiske kendingsmærker.

- Vi vil også gerne spørge folk, hvem de synes, vi mangler at hylde med særligt henblik på, at de gerne må repræsentere BAME (Black and minority ethnic, red.), siger kommunalpolitikeren Luthfur Rahman fra Manchester til Guardian.

Johnson tager afstand fra selvtægt

Premierminister Boris Johnson anerkender, at den amerikanske mand George Floyds kontroversielle død under en politiaktion har vakt en "uigendrivelig og uimodsigelig følelse af uretfærdighed", og at mange aktivisters vrede var baseret på "iskolde realiteter".

Boris Johnson har dog også taget afstand til episoden fra Bristol, der sluttede med Edward Colston-statuens tur i floden.

- Folk, der anfægter politiets arbejde eller offentlig ejendom, vil få lovens fulde styrke at føle, siger Johnson.

Allerede onsdag kan næste kapitel i opgøret med den britiske fortid spille sig ud. Studerende på universitetet i Oxford har varslet et opgør med Cecil Rhodes, som gik ind for raceadskillelse og i øvrigt var en hovedfigur i epoken, hvor Storbritannien var en kolonimagt.

Europas fortid som kolonimagt er også nået til den belgiske by Antwerpen, hvor man tirsdag fjernede en hærværksskæmmet statue af Kong Leopold 2., som stod bag mordet på hundredtusinder af congolesere i sin regeringstid fra 1865-1909.

Ifølge en talsmand for Antwerpens borgmester, Bart de Wever, er det dog meningen at sætte statuen af Leopold tilbage på sin plads, når den er restaureret.